İsrail'de hükümet kurma görevi Netanyahu'ya verildi

İsrail'de hiçbir partinin yeterli çoğunluğu kazanamadığı 23 Mart seçimlerinden sonra hükümet kurma görevi Başbakan Benyamin Netanyahu'ya verildi. Uzmanlar, Netanyahu'nun zorlanacağı görüşünde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de geçen ay düzenlenen seçimlerde hiçbir parti ve müttefiklerinin hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamamasından ardından, 'ilk denemeyi' Başbakan Benyamin Netanyahu yapacak. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini Netanyahu'ya verdiğini açıkladı. Rivlin bununla birlikte, hiçbir adayın hükümet kurma açısından gerek bir şansı bulunmadığını söyledi.

İsrail'de 23 Mart'ta düzenlenen genel seçimlerde, ne Netanyahu'nın sağcı ve muhafazakâr partilerden oluşan koalisyonu, ne de muhalefet partileri yeterli çoğunluğa ulaşabilmişti. Rivlin dün siyasi parti liderleriyle yaptığı toplantıda Netanyahu'nun hükümet kurma ihtimalinin yine de daha fazla olduğu izlenimini edindiği için bu görevi başbakana verdiğini söyledi.

İKİ YIL İÇİNDE BEŞİNCİ SEÇİM UFUKTA

İsrailli yorumcular, 2019'dan bu yana iktidarda olan ancak bu kez yolsuzluk davaları ve pandemi nedeniyle oy oranları düşen Netanyahu'nun koalisyon için yeterli desteği alamayabileceğini ve siyasi kilitlenmenin aşılamaması nedeniyle İsrail'in iki yıl içinde beşinci kez sandığa gidebileceğini söylüyor.

Yasal olarak Netanyahu'nun hükümet kurmak için 28 günü bulunuyor. Rivlin bu süreyi gerekli görmesi halinde iki hafta uzatabilir. Netanyahu'nun hükümet kuramaması halindeyse cumhurbaşkanı bu görevi bir başka lidere verecek veya parlamentodan ismi seçmesini talep edecek. (DIŞ HABERLER)