İsrail'de 10 ay sonra ilk kez Covid'den ölen olmadı

İsrail'de, 10 aydan bu yana ilk kez son korona virüsü kaynaklı ölüm yaşanmadığı belirtildi. Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, "Bu, sağlık sistemi ve İsrail vatandaşları için muazzam bir başarıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 9.3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 54'üne ikinci doz Covid-19 aşısı yapan İsrail'de, 10 aydan bu yana ilk kez son 24 saat içinde korona virüsü nedeniyle ölen olmadı. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülkedeki Covid-19 ölümlerinin sayısı 6 bin 346'da sabit kaldı. Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, "Bu, sağlık sistemi ve İsrail vatandaşları için muazzam bir başarıdır. Birlikte korona virüsünü ortadan kaldırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

İsrail'de son olarak geçtiğimiz yıl haziran ayında, kısıtlama önlemleri ilk salgın dalgasını durdurduğunda Covid-19'dan ölen olmamıştı. Hükümet, aşı programının geniş bir kapsama kavuşmasının ardından şubatta kısıtlamaları gevşetmeye başladı. Pazar günü ise, sokakta maske takma zorunluluğu kaldırıldı. 

Perşembe günü itibariyle, İsrail'de 5 milyondan fazla kişiye aşı yapıldı. Geçtiğimiz hafta ülkenin en büyük hastanesi olan Sheba Tıp Merkezi'nin Başhekimi Eyal Leshem, ülkenin 'sürü bağışıklığına ulaşmaya yakın olduğunu' söylemişti. Leshem, sürü bağışıklığının kısıtlamalar kalktıkça ülkedeki vaka sayısının düşmesinin 'tek açıklaması' olabileceğini belirtti ve "Normale yakın duruma döndüğümüz halde devam eden bir düşüş var. Bu da bir insan hastalanmış olsa bile, etrafta buluştuğu insanların enfekte olmayacağını gösteriyor" diye konuştu.

Sürü bağışıklığına, nüfusun yeterli kısmının enfeksiyona karşı korunma altında olması ve böylece yayılmasının durmasıyla ulaşılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları sürü bağışıklığına ulaşılması için nüfusun en az yüzde 65 ila 70'inin aşılanması gerektiğini söylüyor.

İsrail aşılama programına aralık ayında başladı ve kişi başına yapılan aşı dozunda dünya birincisi oldu. Ülkede şu ana dek sadece iki dozlu Pfizer/BioNTech aşısı yapıldı. Sağlık Bakanlığı, şubatta yaptığı araştırmada her iki dozu olanlarda virüsten hastalanma riskinin yüzde 95,8 azaldığı sonucuna varmıştı.

Dünyanın en hızlı aşılama kampanyalarından birini yürüten İsrail'de, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Filistinli nüfusu da 'İsrail nüfusu' olarak sayıldığı için aşılanıyor. Ancak işgal altındaki Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze'de yaşayan 5.2 milyon Filistinli aşılara erişimde sıkıntı yaşıyor. Batı Şeria ve Gazze'ye İsrail, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin tarafından sınırlı sayıda aşı ulaştırıldı. (BBC Türkçe)