İsrail, serbest bırakılması planlanan Filistinlilerin listesini yayınladı

İsrail Adalet Bakanlığı, Hamas'ın Gazze'de iki aşamada toplam 100 rehineyi serbest bırakması durumunda İsrail'deki hapishanelerden salıverilmesi değerlendirilen 300 kişinin listesini yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas, Gazze'de rehin tutulan 50 kişinin serbest bırakılması karşılığında İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması ve 4 günlük ateşkes sağlanmasında anlaştı. İsrail Adalet Bakanlığı, 22 Kasım Çarşamba sabahı anlaşma kapsamında serbest bırakılabilecek isimlerin olduğu 300 kişilik bir liste yayınladı.

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı listede 300 Filistinli tutuklunun isimleri bulunuyor. Katar'ın arabuluculuğunda varılan rehine takası anlaşması, her ne kadar ilk etapta 150 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını öngörüyor olsa da Hamas aynı zamanda anlaşma kapsamında, 4 günlük ateşkes süresince 50 rehinenin daha yerlerini tespit edip serbest bırakmaya çalışacak. Hamas'ın 50 rehineyi daha serbest bırakması durumunda ise İsrail de 150 tutukluyu daha salıverecek.

ATEŞKESİN BİTİŞ TARİHİNE ÜÇ İSİM KARAR VERECEK

Gazetenin haberine göre, İsrail hükümetinin dün akşam onaylama kararı aldığı rehine takası anlaşmasının ardından 24 saat içinde İsrail kamuoyu bu anlaşmaya olan itirazını Yüksek Mahkeme'ye dilekçe sunarak dile getirme hakkına sahip olacak. 

Sunulan 300 kişilik listeye dayanarak İsrail hapishanelerinden hangi Filistinli tutukluların serbest bırakılacağına ise Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Güvenlik Kabinesi üyesi Benny Gantz karar verecek. Hamas'ın daha fazla sayıda rehineyi bırakması gibi bir durumda, bu üç isim aynı zamanda toplam süre 10 günü geçmeyecek şekilde ateşkesin bitiş tarihini de belirleme yetkisine sahip. 

YAİR LAPİD: TÜM REHİNELERİN EVİNE DÖNMESİ SAĞLANMALI

İsrail ve Hamas aracılığında varılan anlaşmaya ilişkin sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden açıklama yapan eski İsrail başbakanı ve ana muhalefet Yesh Atid partisi lideri Yair Lapid, uzlaşmaya varılan anlaşmaya desteğini dile getirerek 'tüm rehinelerin geri dönmesini sağlamak üzere çalışmaya devam etmek gerektiğini' vurguladı.

Lapid, "Üzerinde uzlaşmaya varılan çerçeveyi destekliyoruz; İsrail'in en sonuncusuna kadar tüm rehinelerin evine dönmesini sağlamak için çalışmaya yönelik bir yükümlülüğü bulunuyor. Rehinelerin ailelerini kucaklıyoruz ve destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

SMOTRİÇ: SAVAŞ HEDEFLERİ İLERİ TAŞINACAK

İsrail Maliye Bakanı ve Dini Siyonizm partisi lideri Bezalel Smotriç ise partisinin fikir değiştirerek Hamas ile varılan anlaşmayı neden desteklediğine ilişkin açıklama yaparak, bunun 'savaşın hedeflerini ileri taşıyacağına ikna olduğunu' anlattı. 

Dün kabinede yapılan görüşmeler öncesinde farklı düşündüklerini hatırlatan faşist parti lideri, "Ancak görüşmeler sırasında rehinelerin geri verilmesinin savaşın hedeflerini ileri taşıyacağına ikna olduk. Hükümet, güvenlik kabinesi ve tüm güvenlik sistemi, Hamas yenilene kadar savaşı sürdürmeye kararlıdır" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)