İsrail Savunma Bakanı'ndan Gazze'de 'yeni aşama' açıklaması, kabinede kavga iddiası

Yoav Gallant, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 'yeni aşama'nın detaylarını paylaştı. İsrail basını, kabine toplantısı sırasında bazı bakanların ordu yetkililerine sert tepki gösterdiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ne saldırıları havadan ve karadan devam ederken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 'İsrail'in Gazze'deki savaşının yeni aşamasının ana hatlarını' kamuoyu ile paylaştı. Gallant, konuya ilişkin açıklamasında, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki operasyonlarının baskınları, tünellerin yok edilmesini, havadan ve karadan saldırıları ve özel kuvvetler operasyonlarını içereceğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre, Gallant, 'Gazze'nin Hamas'ın kontrolünden çıkmasının ardından bölgenin İsrail'e yönelik bir tehdit olmadığı sürece Filistinli yapılarca yönetileceğini' söyledi. 

İSRAİL BASINI: BAKANLAR, ORDU YETKİLİLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ

İsrail basınına yansıyan haberlerde ise dün yapılan kabine toplantısında pek çok bakanın toplantıda hazır bulunan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) temsilcilerine 'saldırdığı' bildirildi.

The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de olduğu toplantıda, Maliye Bakanı Bezalel Smotriç, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Ulaştırma Bakanı Miri Regev ve Bölgesel İşbirliği Bakanı David Amsalem, 2005 yılında Gazze Şeridi'nden çekilmeyi destekleyen yetkililere 7 Ekim saldırılarına giden sürece ilişkin başlatılan soruşturmada yer vermesi sebebiyle IDF'ye tepki gösterdi. 

'KAVGA SESLERİ TOPLANTI SALONUNUN DIŞINDAN DUYULMUŞ'

Buna göre, toplantıda, Savaş Kabinesi üyesi Bakan Benny Gantz, Genelkurmay Başkanı'na tepki gösteren bakanlara bağırarak, "Bu, profesyonel bir soruşturma. Bunun (Gazze Şeridi'nden) çekilme ya da muhakeme ile ne ilgisi var? Genelkurmay Başkanı, savaşın hedeflerine ve kuzeydeki çatışmaya hazırlanama yetimize hizmet etmek için ne olduğu hakkında bir soruşturma yürütüyor" ifadelerini kullandı. 

Bakanlardan biri İsrail devlet haber ajansı KAN'a yaptığı açıklamada, "Bu, rezil bir tartışmaydı. Orduya saldırdılar. Bazı üst düzey savunma yetkilileri (toplantının) yarısında ayrıldı" dedi. Bir başka bakan ise kabine toplantısında yaşananlara ilişkin olarak, "Bize bakanların bağrışlarının toplantı odasının dışından duyulduğu söylendi" dedi.

'NETANYAHU, TARTIŞMALAR ÜZERİNE TOPLANTIYI BİTİRDİ'

Bir diğer bakan ise şöyle konuştu: "Orada olanlar rezil ve utanç verici. Orduyu eleştirebilirsiniz ama genelkurmay başkanına kişisel olarak ve sonu gelmez bir şekilde saldırdılar. Bu forumun güvenlik politikamız düzeyinde karar almayı hak edip etmediğini düşünmeleri gerekiyor. Sahadaki askerlerimizin burada olanları ve genelkurmay başkanlarına nasıl saldırıldığını duyduğunda ne olacağını düşünmek istemiyorum" ifadelerini kullandı.

İddiaya göre, tartışmalar üzerine İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu toplantıyı bitirerek Halevi'ye 'bazen bakanları dinlemesi gerektiğini' söyledi. (DIŞ HABERLER)