İsrail nihayet onay verdi, Gazze'ye ilk aşılar gönderildi

İsrail hükümeti, abluka altında tuttuğu Gazze'ye Rusya'dan hibe edilen 2 bin korona virüsü aşısının gönderilmesine nihayet izin verdi. Gazze'de önce kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ablukası altındaki Gazze'ye Rusya'dan gönderilen korona virüsü aşılarının ilk dozları bugün teslim ediliyor. Rusya'nın Filistin Yönetimi'ne hibe ettiği ve işgal altındaki Batı Şeria'ya gönderdiği aşıların 2 bin dozu, İsrail'in onay vermesi üzerine Gazze'ye gönderildi.

ÖNCE KRONİK HASTALAR AŞILANACAK

Yetkililer, Gazze'ye gönderilen 2 bin doz Sputnik V aşısı ile öncelikle kronik hastalığı bulunan 1000 kişinin aşılanacağını duyurdu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yetkililerinden Mecdi Dair, "Bu dozları organ nakli geçiren ve böbrek yetmezliği olan kişiler için kullanacağız. Sayı yeterli olmadığı için sağlık çalışan şu an aşılanmayacak" dedi.

İSRAİL SAĞI, AŞI İLE ESİR TAKASI İSTEMİŞTİ

Dünyanın en hızlı aşı yapan ülkesi olan İsrail, işgal ve abluka altında tuttuğu Filistin topraklarına aşı göndermemesi ve Rusya'nın hibe ettiği aşıların geçişine izin vermemesi nedeniyle eleştiri altındaydı. İsrail sağı da, Gazze'ye aşıların gönderilmesi için Hamas'ın rehin aldığı düşünülen iki sivilin serbest bırakılmasını ve 2014 savaşında ölen iki İsrail askerinin kalıntılarını teslim edilmesinin şart koşulmasını istemişti. İnsan hakları gruplarıysa, İsrail'in işgal altında tuttuğu topraklarda yaşayanlara karşı uluslararası yükümlülüklerine dikkat çekmişti.

'İSRAİL GÜNLER SONRA İZİN VERDİ'

Filistin Yönetimi'nden yapılan açıklamaya göre, Rusya'nın hibe ettiği aşıların 4 Şubat'ta Batı Şeria'ya ulaşması sonrasında Gazze'ye gönderilmesi için ilk başvuru kısa süre içinde yapıldı. Ancak iki bölgeye girişleri de kontrol eden İsrail, dün (16 Şubat) için planlanan ilk tedariki iptal etmişti. (DIŞ HABERLER)