İsrail Komünist Partisi'nden 'çatışma' açıklaması: Sorumlu, Netanyahu hükümeti

İsrail Komünist Partisi ve Hadash, ortak açıklamalarında, "Faşist sağ hükümetin işgali pekiştirmek için işlediği suçlar, durdurulması gereken bölgesel bir savaşa neden oluyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Komünist Partisi (MAKİ) ve sol partilerin oluşturduğu Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe (Hadash), Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı saldırı ve onu izleyen çatışmalar hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Hadash'ın Facebook hesabından İbranice yapılan açıklamada, "Faşist sağ hükümetin işgali pekiştirmek için işlediği suçlar, durdurulması gereken bölgesel bir savaşa neden oluyor. Böylesine zor günlerde bile masum sivillerin hayatına gelebilecek her türlü zararı dolaysız ve tartışmasız bir şekilde kınadığımızı tekrar ifade ediyoruz" denildi. 

'HÜKÜMET İLK GÜNDEN BERİ BU SAVAŞI KIZIŞTIRIYOR'

Sivil can kayıplarının önüne geçilmesi çağrısında bulunan MAKİ ve Hadash, 'Arap ve Yahudi, işgalin tüm kurbanlarının ailelerine taziyelerini ilettiklerini' belirtti. MAKİ ve Hadash, 'şiddet ve gerilimin pek çok masum insanın hayatına mâl olacak şekilde keskin ve tehlikeli bir şekilde tırmanmasının tüm sorumluluğunun faşist sağ hükümette olduğunu' savundu. Son bir haftada İsrailli yerleşimcilerin 'hükümetin himayesi altında, işgal altındaki bölgelerde etrafa saldırdığını, Mescid-i Aksa'ya saygısızlık ettiğini ve Huara'da bir pogrom daha işlediğini' aktaran iki siyasi oluşum, ardından 'gerilimin çok ciddi bir şekilde tırmandığı bir güne uyandıklarını, bu tırmanışın, sağ hükümetin ilk günden bu yana kızıştırdığı tüm bölgede bölgesel ve tehlikeli bir savaş riskini beraberinde getirdiğini' kaydetti.

'İŞGALİN BİTMESİ İKİ HALKIN DA ORTAK ÇIKARINA'

Son gelişmelerin 'Netanyahu hükümetinin tüm bölgeyi nasıl tehlikeli bir yola sürüklediğini gösterdiğini' belirten MAKİ ve Hadash, bu gelişmelerin 'bir kez daha, çatışmayı yönetmenin ya da askeri bir biçimde çözmenin yolunun olmadığını gösterdiğinin' altını çizdi. "Sadece bir çözüm" var denilen açıklamada, bu çözüm yolu şöyle anlatıldı: "İşgale son verin ve Filistin halkının meşru taleplerini ve haklarını tanıyın. İşgalin sona erdirilmesi ve adil bir barışın sağlanması bu ülkedeki iki halkın tartışmasız ve ortak çıkarı."

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI: SAVAŞ TAMTAMLARINI SUSTURUN

Netanyahu hükümetinin dünden bu yana meydana gelen gelişmeleri Gazze Şeridi'ne 'intikam saldırısı düzenlemek için kullanılmasından derin endişe duyduklarını' belirten iki siyasi oluşum, uluslararası topluma ve bölgedeki diğer ülkelere çağrıda bulunarak 'savaş tamtamlarını susturmak ve siyasi bir çözümün teşvik edilmesini sağlayacak adımlara önayak olmak için derhal müdahalede bulunmalarını' istedi. 

MAKİ ve Hadash, özellikle iki halkın birlikte yaşadığı yerlerde İsrail'in Arap vatandaşlarına yönelik olası intikam eylemlerine karşı uyarıda bulunarak, 'bu gerçeklikte, İsrail'de Arap ve Yahudi olmak üzere tüm aklıselim güçlerin sorumluluğunun, toplumlara karşı şiddetin kışkırtılmasına ya da (kişi ve grupların) kanunu kendi ellerine almalarına karşı seslerini keskin ve net bir şekilde çıkarmak olduğunu' söyledi.

İki siyasi oluşum, herkes için, işgal, ayrımcılık ve üstünlük olmadan, barış, eşitlik ve gerçek demokrasi ile dolu bir hayat inşa etmek amacıyla ortak eyleme geçme çağrısı da yaptı. (DIŞ HABERLER)