'İsrail kara harekâtı açıklamasıyla Hamas'a tuzak kurdu'

İsrail ordusunun dün gece dünyayı ayağa kaldıran "Gazze'ye kara harekâtı başlattık" açıklamasının bir taktik olduğu yorumları yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun dün gece Gazze'ye kara harekâtı başlattığını duyurup bu açıklamayı birkaç saat sonra geri çekmesinin arkasında Hamas üyelerine tuzak kurma amacının yattığı iddia edildi. İngiliz savunma uzmanı Michael Stephens, İsrail ordusunun bu açıklamayla Hamas üyelerini tünellere çekip ardından hava saldırıları düzenlediği yorumu yaptı.

BBC Radyosu'na konuşan Stephens, İsrail ordusunun Hamas'ı kara harekâtı duyurusuyla kasten yanlış yönlendirdiğini söyledi. Bu duyurunun kısa süre sonrasında İsrail'in hava saldırıları başlarken, Stephens, "Zekice bir taktik oldu. Amaç, İsrail ordusunun onları hedef alabilmesi için Hamas savaşçılarını tünellerine çekip hazırlık yapmalarını sağlamaktı" yorumunu yaptı.

İsrail ordusu dün gece Gazze'de Hamas'a ait tünellerin vurulduğunu savunurken, Filistinli kaynaklar hava saldırıları sonrasında ölü sayısının 103'ü geçtiğini açıklamıştı. Ölenlerin en az 27'sinin çocuk, 11'inin kadın olduğu belirtilmişti. 

NETANYAHU: ÇATIŞMAMIZ HENÜZ BİTMEDİ

Öte yandan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dünya çapından gelen ateşkes çağrılarına olumsuz yanıt verdi. AFP'nin aktardığına göre "Hamas ile Gazze'de çatışmamız daha bitmedi" diyen Netanyahu, "Başkentimize saldırdılar, kentlerimize roket fırlattılar. Bunun bedelini ödüyorlar ve ödemeye de devam edecekler" ifadelerini kullandı. 

Başta Mısır olmak üzere bir dizi ülkenin son günlerde ortaya koyduğu ateşkes girişimlerinden henüz sonuç çıkmazken, danışmanı Mark Regev de bu konuda 'sihirli bir çözüm olmadığı' yorumu yapmıştı.

Taraflar arasındaki son gerilim, İsrail'in geçtiğimiz hafta Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinli aileleri evlerinden çıkarıp yerlerine yasadışı Yahudi yerleşimcileri yerleştirme girişimiyle alevlenmişti. Bu tahliye baskısını protesto eden Filistinlilere Mescid-i Aksa'da polis saldırmış, gerilim Doğu Kudüs'ün diğer noktalarından hızla işgal altındaki Gazze ve Batı Şeria'nın yanı sıra İsrailli Arap nüfusun yoğun olduğu Lod gibi kentlere de sıçramıştı. İsrail hükümeti, abluka altında tuttuğu Gazze'ye yönelik hava saldırılarına gerekçe olarak buradan atılan roketleri gösteriyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Gazze Hamas İSrail