'İsrail Gazze'nin güney sınırına operasyon hazırlığında' iddiasına Mısır'dan yanıt

Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır hattına operasyon hazırlığında olduğu haberleri ve Netanyahu'nun açıklamasına, "Mısır sınırlarını koruyor" yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır hattına ilişkin olarak 'burada kontrolü sağlamadan Hamas’ı bitirmenin mümkün olmadığını ve bu konudaki tüm seçenekleri değerlendirdiklerini' söylemesine Mısır'dan yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı, ABD basınına yansıyan 'İsrail operasyon hazırlığında' haberlerinin de ardından "Mısır sınırlarını koruyor ve tam kontrolünü sağlıyor" açıklamasını yaptı.

'PHILADELPHI KORİDORU KAPANMADAN SAVAŞ BİTMİŞ SAYILAMAZ'

İlk olarak dün The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Jared Malsin ve Summer Said imzalı haberinde, İsrail'in kontrolü altında olmayan tek Gazze sınırı olan 14 kilometrelik Philadelphi veya Selahaddin Koridoru'nun kontrolünü geri alma hazırlığında olduğunu yazmıştı. Gazeteye konuşan eski ve mevcut İsrailli ve Mısırlı yetkililer, İsrail'in sınırın Gazze tarafında 'askeri harekat düzenlemeyi planladıklarını' Mısır'a ilettiğini söylemişti. 

Bu haberin basına yansımasının ardından açıklama yapan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Gazze Şeridi'nin güneyindeki sınır hattına işaret ederek, "Hamas'ı yok edeceğiz, Gazze'yi silahsızlandıracağız; (bu esnada) askeri ekipmanlar ve diğer ölümcül silahlar güney kapısından girmeye devam edecek. Dolayısıyla elbette onu da kapatmamız gerekiyor" diye konuşmuştu. Netanyahu, Philadelphi koridoru kapatılmadan 'savaşın İsrail tarafından bitmiş olarak kabul edilemeyeceğini' de söylemişti. 

AA'nın Mısır resmi haber ajansı MENA'dan aktardığına göre, bu gelişmelerin ardından yerel televizyon kanalına konuşan Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, "Mısır, sınırlarını koruyor ve tam kontrolünü sağlıyor. Bunlar güvenlik ve hukuki anlaşmalara tabi meselelerdir. Bu konuyla ilgili her türlü açıklama incelenir ve ona cevap verilir" dedi.

MISIR'DAN UAD'DEKİ 'SOYKIRIM' DAVASINA DESTEK

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail’e karşı Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı 'soykırım' davasına ilişkin Mısır’ın tutumuna yönelik soruya ise Ebu Zeyd, ülkesinin İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistin halkına yönelik ihlallerini soruşturmayı amaçlayan her türlü çabayı desteklediğine vurgu yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, UAD’deki davada İsrail tarafının Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’na yönelik açıklamalarına ilişkin, "Yardımların Gazze’ye ulaşmasını engelleyen her türlü uygulama, çeşitli yol ve yöntemlerle yürütülen İsrail uygulamasıdır. Denetimin katılığı ve bunda çok fazla vakit kaybedilmesi, tıbbi yardım, kamu görevlileri ve gazetecilerin girişinin engellenmesi gibi" ifadesini kullandı.

Ebu Zeyd, Refah’ın Gazze’de krizin çıkmasından bu yana açık olduğunu ve ülkesinin Gazze’ye yardımların ulaştırılması konusunda her türlü çabayı gösterdiğini belirtti.

Daha önce de Mısır’da hükümete yakın Kahire Haber Kanalı’nın haberinde, ismi açıklanmayan Mısırlı bir yetkilinin, medyada yer alan Philadelphi Koridoru'nda yeni güvenlik önlemleri konusunda Mısır ile İsrail’in koordinasyon içinde olduğuna yönelik haberleri yalanladığı belirtilmişti.

HALEVİ: SALDIRILARIN DEVAMI İÇİN GEREKLİ PLANLAR ONAYLANDI

Öte yandan, İsrail Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları bugün itibarıyla 100'üncü gününde devam ederken,  İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de saldırıların devamı için gerekli planları onayladıklarını açıkladı. 13 Ocak Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları ve Hizbullah ile çatışmalarına ilişkin açıklamada bulunan Halevi, İsrail ordusunun plana göre ilerlediğini ve 'Gazze Şeridi’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri yapısının dağıtılması planını tamamladıklarını' öne sürdü.

Saldırılarını Gazze Şeridi’nin orta kesimi ve güneyine yoğunlaştıklarını ifade eden Halevi, Hamas’a yönelik 'baskıyı artırmayı' sürdüreceklerini söyleyerek, "Bugün Güney Komutanlığının çatışmalara devam etmesi ve Hamas üzerindeki askeri baskıyı artırması planlarını onayladık" diye konuştu.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın 7 Ekim saldırısına ilişkin soruşturma yürüteceklerini ancak tarihinin belirlenmediğini belirten Herzi Halevi, Gazze’nin kuzeyinde yerinden edilenlere ilişkin soru üzerine bu kişilere yönelik 'tehlike oluşturmadığını bildiklerinin geri dönüşlerini düşünebilecekleri' cevabını verdi.

'LÜBNAN HAVA SAHASINDA ÖZGÜRCE FAALİYET GÖSTERİYORUZ'

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında Lübnan sınırında yaşanan karşılıklı saldırılara da değinen Halevi, "Lübnan’ın güney bölgesi bir savaş alanı ve Hizbullah orada faaliyet gösterdiği sürece böyle kalacak. Hizbullah, tüm Lübnan’ı bir savaş alanına çevirebilir, bunun ağır bedeli olacaktır" yorumunda bulundu. Halevi, "Lübnan hava sahasında özgürce faaliyet gösteriyoruz ve tespit ettiğimiz her türlü tehdidi vuruyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)