İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye'den önceki durağı BAE

Şubatta Türkiye'ye gelmesi beklenen İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, BAE'ye sembolik önemi büyük bir ziyaret düzenliyor. Herzog'u Abu Dabi Dışişleri Bakanı karşıladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın şubat ayında Türkiye'ye geleceğini açıkladığı İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, bugün Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sembolik bir ziyaret düzenliyor. Abu Dabi Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan'ın karşıladığı Herzog, BAE'yi ziyaret eden ilk İsrail cumhurbaşkanı oldu.

SUUDİ HAVA SAHASINDAN UÇTU

Herzog'un uçağının BAE'ye giderken, İsrail'in diplomatik ilişkilerinin bulunmadığı Suudi Arabistan'ın hava sahasından uçması da dikkat çekti. İsrail basınına göre Herzog bu durumu "Gerçekten etkileyici bir an" diye niteledi.

VELİAHT PRENSİN 'CESUR LİDERLİĞİNİ' ÖVDÜ

Herzog ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, "Veliaht Prens Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın şahsi davetiyle, BAE liderliği ile görüşeceğim" demişti. Herzog, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda, 2020 yılında İsrail'in Bahreyn ve BAE ile diplomatik ilişkilerinin başlaması yönünde imzalanan İbrahim Anlaşmalarına da atıfta bulunarak, veliaht prensin 'bölge halklarına barış mesajı gönderen anlaşmadaki cesur liderliğini' övmüştü. 

Herzog'un ziyaret sırasında, BAE'deki Yahudi cemaatiyle de biraraya gelmesi bekleniyor.

FİLİSTİNLİLER TEPKİLİ

BAE'nin, Gazze'nin abluka, Batı Şeria'nın da işgal altında tutulmaya devam etmesine rağmen İsrail'le imzaladığı anlaşmalar Filistin Yönetimi'nin ve genel olarak Filistinlilerin tepkisini çekmişti.

Bununla birlikte, iki ülke arasındaki normalleşme süreci 'tam gaz' devam ediyor. İsrail Başbakanı Naftali Bennett BAE'yi aralık ayında ziyaret etmiş, İsrail hükümeti de Yemen'deki İran destekli Husilerin insansız hava aracı saldırılarına karşı BAE'ye güvenlik ve istihbarat desteği teklif etmişti. (DIŞ HABERLER)