Ispartalılar tepkili: Elektrik kesintisi sürüyor, evdeki hastalar sorun yaşıyor

Hava sıcaklığının eksi 11 derecelere kadar indiği ve kar yağışının yaşamı olumsuz etkilediği Isparta'da elektrik kesintisi sürüyor. Hastanelerde sorun yok ancak evde ünite desteği alanlar zor durumda.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu-Osman Çaklı

ISPARTA - Kar kalınlığının yer yer neredeyse bir metreye ulaştığı Isparta'da, 72 saati aşan elektrik kesintisi halen bazı bölgelerde sürüyor. Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’den dün yapılan açıklamada, kesintilerin başladığı ilk anda Isparta ili, ilçe ve köylerinde 113 bin aboneye elektrik verilemediği belirtilmişti. Kimi bölgelerde ise bazı binalarda elektrik olduğu bazılarında ise kesinti yaşandığı öğrenildi. Kesintilerin yaşandığı bölgelerde ise soğuk ve kar yağışı nedeniyle Ispartalılar yetkililere isyan etti.

Öte yandan ulaştığımız Akdeniz Elektrik Dağıtım Şirketi ise mesai saatleri dışında oldukları için hizmet veremediklerini söyledi.

BAKAN DÖNMEZ ISPARTA'YA GİTTİ

Kesintilerin hayatı olumsuz etkilemesi üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Isparta’ya gitti. BakanDönmez'in, valilik bünyesinde 112 Çağrı Merkezi’nde kurulan kriz merkezinde toplantı yaptığı belirtilirken, yetkililer kurum amirlerinden konuyla ilgili bilgi aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Isparta’da en kısa sürede hayatı normalleştireceklerini belirterek, “Şu an itibarıyla il genelinde 299 bin aboneden yaklaşık yüzde 93’ü enerjili durumda. Kalan 20 bin abonemize elektrik verilmesiyle ilgili ekiplerimiz canla başla çalışmaktadır” dedi.
.

VALİLİK: AYDINLATMA, ISINMA VE HABERLEŞME SORUNU SÜRÜYOR

Isparta Valiliği de kesintilerle ilgili açıklama yaptı. Valiliğin resmi internet sitesi üzerinden yapılan yazılı açıklamada, çalışmaların devam ettiği ifade edilerek, şöyle denildi:

“İlimiz genelinde perşembe günü sabahı başlayıp kesintisiz 9 saat süren yoğun kar yağışı sebebiyle kapanan il, ilçe ve köy yollarının tamamı ulaşıma açılmış olup, anlık müdahaleyi gerektiren durumlarda ise Karayolları ve İl Özel İdaresi ekiplerince yürütülen çalışmalarla ulaşım aralıksız sağlanmaktadır. İl ve ilçe merkezlerinde bulunan ana arterler ve caddelerde ulaşım sağlanmış olup, bazı sokaklar ve ara bağlantı yollarında ise başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının aralıksız çalışmaları devam etmektedir. Enerji nakil hatlarında meydana gelen yıkılmalar ve hat kopmalarından dolayı il genelinde bazı köy ve mahallelere henüz yeterli ve düzenli elektrik enerjisi verilememektedir. İl ve ilçelerimizin aynı anda tamamına elektrik verilememesinden kaynaklı aydınlatma, ısınma, haberleşme ve internet bağlantı sıkıntıları halen yaşanmaktadır. Elektrik enerjinin en kısa zamanda verilebilmesi için, TEDAŞ, TEİAŞ ve Akdeniz İletişim AŞ. olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar, ilave olarak çevre illerden de gelen takviye ekip ve yeteri sayıda araçla çalışmalarını aralıksız devam ettirmektedirler”

'CUMA'YA KADAR VERİLMEYECEĞİ YÖNÜNDE SÖYLENTİLER VAR'

Kesintilerin yaklaşık 24 sürdüğü Gülistan Mahallesi'nde şu an bir çok eve elektrik verildi. Kesinti sürecini anlatan yurttaşlardan Adil Arslan, “Şu anda benim bildiğim kadarıyla Fatih Mahallesi ve Halife Sultan Mahallesi'nde kesintiler var. Bir çok köyde de elektrik yok. Cuma'ya kadar verilmeyeceği yönünde söylentiler var. Sokaklar daha yeni karlardan temizleniyor. 24 saat kesilme söz konusu oldu. Şu an elektriğimiz var ama bazı bölgelerde halen verilmiyor mahallede. Elektrik kesikken doğalgaz çalışmıyordu. Soğuk nedeniyle zorluk yaşadık. Bir ara sular da kesildi. İkisi bir anda kesilince daha da zorlandık” diye konuştu.

DAVRAZ MUHTARI: YEMEDİĞİM HAKARET KALMADI, MUHTARLAR OLARAK REZİL OLDUK

Kesintilerin en uzun sürdüğü mahallelerden biri ise Davraz. Muhtar Coşkun Kunt, Perşembe gününden beri kesinti yaşandığını söyledi. Kunt, “Ekipler şu anda çalışıyorlar. Elektrik vereceğiz diyorlar ancak bilemiyoruz. Dün de elektrik verileceği söylenmişti ancak verdikleri yerler de kesildi. Perşembe günü 11.00 gibi kesildi bugüne kadar halen elektrik olmayan yerler var. Şöyle durumlar da var; örneğin fazın birinde elektrik var birinde yok. Aynı binada diyelim ki 20 daire var. 10'unda elektrik var 10'unda yok” dedi.

Mahallelinin muhtarlığa başvurduğunu ve tepki gösterdiğini dile getiren Kunt, yaşananları şöyle anlattı: “Benim 4 gündür yemediğim hakaret, işitmediğim küfür kalmadı. Muhtarlığa ciddi tepkiler alıyoruz. Muhtara yükleniyorlar. Muhtarlar olarak bu kez rezil olduk. Ancak bizim de yapacağımız bir şey yok. Yetkililer çıkıp açıklama yapmalı. Benim evimde de elektrik yok. Gece evimde paltoyla yatıyorum. -11'i gördük dün gece. Kendim de şu an hastayım. Sabah 6.30'dan beri çalışmalar sürüyor ancak halen elektrik yok."

BATIKENT'E ELEKTRİK VERİLDİ

Batıkent Muhtarı Ahmet Çığrı ise bugün itibariyle mahalledeki sorunların giderildiğini ve enerji verildiğini söyledi. Mahallelinin kesinti sürecinde özellikle ısınma sorunu yaşadığını anlatan Çığrı, “Şu anda Batıkent'teki sorunları giderdik. Batıkent'te komple kesilmedi. Kimisinde vardı kimisinde elektrik yoktu. Sürekli kesinti yoktu ancak ikinci gün elektrik geldi diyebilirim. Soğukta zorluk çeken vatandaşlarımız oldu. Haliyle ısınma ciddi sorun oldu. Umarız bir daha kesilmez” bilgisini aktardı.
.

'HAVA İYİ' DENİLEREK ÖĞRENCİLER SINAVA ÇAĞRILDI: KARDA MAHSUR KALDIK

Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi Eren, Isparta'da iki üniversite olduğunu hatırlatarak, üniversitelerin pazartesi günü hava koşullarının 'iyi' olduğuna ilişkin açıklamasını eleştirdi. Eren, "Hava iyi, bütünleme sınavları yüz yüze yapılacak denildi. Öğrenciler Isparta'ya geldi. Fakat perşembe günü olduğunda çok fazla kar yağdı. Sonra uzaktan eğitim kararı alındı. Ancak yollar kapandı. Öğrenciler burada kaldı. Yoğun kar yağışı nedeniyle elektrik direkleri yıkıldı, teller koptu. dedi. Öğrencilerin 2-3 gün boyunca battaniyelerin altından çıkmadığını anlatan Eren, gıda bulmak için karla kapalı sokaklar arasında açık marketlerden alışveriş yapabildiklerini söyledi.

ISPARTA TABİP ODASI: HASTANELERDE ELEKTRİKSEL SORUN YAŞANMADI

Isparta Tabip Odası Genel Sekreteri Musa Bacaksız, elektrik kesintisiyle ilgili hastanelerde problem yaşanmadığını söyledi. Yaşam destek ünitelerinin çalışmadığına ilişkin bilgilerin doğru olmadığını sözlerine ekleyen Bacaksız "Yoğun bakımdaki ünitelerin bataryaları var. Birkaç saat idare edebiliyorlar. Batarya bitince jeneratör devreye giriyor. Ölenler oldu ve benzeri bilgiler doğru değil" diye konuştu. Evinde ünite desteği alan hastaların sorun yaşadığına dikkat çeken Bacaksız, "Ölüm haberi almadık, batarya bitince Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne taşındı hastalar" dedi.