İspanyol tarihçi Anton Erkoreka: Omicron tarihte en hızlı yayılan virüs

İspanyol gazetesi El Pais, bir ay içinde tüm dünyaya yayılan Omicron varyantının hızını mercek altına aldı. Uzmanlar, Omicron'un tarihte bilinen en hızlı virüs olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün çok sayıda mutasyon içeren, birçok ülkede yeni önlemler alınmasına yol açan ve etkileri bilim insanları arasında hâla tartışmalı olan Omicron varyantının 'tarihte en hızlı yayılan virüs olduğu' belirtildi. Geçmişteki salgınları araştıran İspanyol tarihçi ve doktor Anton Erkoreka, Omicron'un bulaşıcılık rekoru kırdığını söyledi.

VEBA, KOLERA, KIZAMIK VE WUHAN VİRÜSÜNÜ GEÇTİ

İspanyol gazetesi El Pais'e konuşan Erkoreka, Omicron'un yayılma hızının kendisini şaşkına çevirdiğini belirtti; "Tarihteki en patlayıcı ve en hızlı yayılan virüs" dedi. İspanyol tarihçi, 14'üncü yüzyıldaki veba salgını ile 19'uncu yüzyıldaki kolera salgınının dünyaya yayılmasının yıllar sürdüğünü söyledi; 1889'da patlak veren ve bir başka korona virüsünden kaynaklanmış olabileceği düşünülen 'Rus gribi'nin dünyaya yayılmasının üç ay aldığını belirtti. Erkoreka, bugünkü salgına yol açan Wuhan kaynaklı ilk virüsün de benzer bir sürede yayıldığını söyleyerek, Omicron'un ilk olarak Güney Afrika'da görülmesinden yaklaşık bir ay sonra tüm dünyaya yayılması ve birçok ülkede hâkim virüs türü haline gelmesi hakkında "Rekoru kırdı" dedi.

KIZAMIK KARŞILAŞTIRMASI

Omicron'un bulaşma hızını El Pais gazetesi için karşılaştırmalı olarak hesaplayan ABD'li doktor Roby Bhattacharyya da, "İnanılmaz derece hızlı yayılıyor" diye konuştu. Bhattacharyya, dünyanın en bulaşıcı hastalıklarından bir diğeri olan kızamık ile Omicron'u karşılaştırdı. Buna göre, kızamık geçiren bir kişi, kimsenin aşılı olmadığı bir senaryoda hastalığı 15 kişiye bulaştırıyor. Omicron taşıyan bir kişi ise altı kişiye yayıyor. Ancak iki virüs arasında, ilk kişinin bulaştırıcı olmaya başladığı ve onun hastalığı bulaştırdığı kişilerin de bulaştırıcı hale geldiği süre arasında fark var. Kızamıkta bu süre yaklaşık 12 gün. Omicron'da ise sadece dört-beş gün. Bhattacharyya bu hesaba dayanarak, "Bir kızamık vakası 12 gün içinde 15 yeni vakaya yol açacaktır. Bir Omicron vakası ise dört gün içinde altı, sekiz gün içinde 36 ve 12 gün sonra 216 vakaya yol açacaktır" dedi.

'AŞI YAVAŞLATTI AMA...'

Bhattacharyya, bununla birlikte Omicron'un gerçek dünyada aşı olmuş veya Covid geçirerek bağışıklık kazanmış kişilerle karşılaştığını ve bu durumun esasında yayılmayı yavaşlattığını söyledi. ABD'li doktor, bu nedenle gerçek hayatta Omicron taşıyan her bir kişinin üç başka kişiyi enfekte ettiğine inandığını belirterek, "Mevcut koşullarda, basit bir üssel artış modeline göre tek bir vakadan 60 gün sonra 14 milyon kişi enfekte olacaktır. Koruma olmayan bir nüfusta aynı sayı kızamık için 760 bin olacaktır" dedi. 

NORVEÇ ÖRNEĞİ

Harvard Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalık uzmanı William Hanage de, "Omicron, bu kadar ayrıntılı olarak inceleyebildiğimiz virüsler arasında kesinlikle en hızlı yayılanı" diye konuştu. Hanage, varyantın yayılma hızına dair en ayrıntılı çalışmalardan birinin yapıldığı Norveç'e dikkat çekti. Norveç'in başkenti Oslo'da, Güney Afrika'dan yeni gelen bir kişinin katıldığı partide 117 davetliden 81'i Omicron'a yakalanmıştı.

'SAĞLIK SİSTEMLERİNİ ZORLAYACAK'

Omicron rekor hızda yayılmaya devam ederken, yol açtığı hastalığın hastalığın hafiflemiş görünmesine rağmen sağlık sistemleri üzerine yük bindirerek hastaların yeterli tedaviyi alamama ihtimali uzmanları endişelendiriyor. Bazı uzmanlar, Omicron'un 'daha hafif bir Covid'e yol açtığı' tezini de sorguluyor. (DIŞ HABERLER)