İspanyol kurtarma ekibi geri döndü: Enkazlara iş makinesiyle girmeye karar verdiler, bunun parçası olamayız

Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmasına katılan İspanya ve Slovakya ekipleri, "Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı aldı" iddiasıyla ülkelerine dönme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremlerin ardından başlayan ve 9. gününe giren arama kurtarma çalışmalarında birçok ülkeden ekipler görev aldı.

Enkazlardan yüzlerce kişinin canlı kurtarılmasını sağlayan ekipler "güvenlik" ve "koordinasyonsuzluk" eksikliklerini de gündeme getirdiler. Ancak Adana Havalimanı üzerinden ülkelerine dönen İspanyol ve Slovak arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını tamamlamalarının nedenini, "enkazlarda iş makinelerinin çalışmaya başladığı" iddiasıyla açıkladı. 

İspanya kamu yayıncısı RTVE kanalına konuşan İspanyol ekibin üyesi Pedro Frutos "Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı verdi. İş makinelerini koymak, zaman kazanmak demek. Fakat böyle bir şey, bir sürü insanın ölmesi demek. Bunun bir parçası olmayacağız" dedi.

4 gün boyunca bölgede kurtarma yapan Slovakya ekibinden bir görevli de "Bize bugün döneceğimiz söylendi. Çünkü artık tam bir insanlık krizi ortaya çıkıyor. Hükümet iş makineleriyle enkaza girmeye karar vermiş" diye konuştu.

İddia sosyal medyada da tepki topladı. 

Önceki gün de başta Avusturya ve Almanya'dan gelen uluslararası kurtarma ekipleri "güvenlik kaygıları" nedeniyle çalışmalarını durdurmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da iddialara "iftira" karşılığını vermişti. (HABER MERKEZİ)