İspanyalı Zumosol işçileriyle dayanışma: Sömürü koşulları artıyor

Toksöz Grup tarafından satın alınan Zumosol Meyve Suyu firmasının İspanya'daki üretim tesislerinde işten atılan işçilerle dayanışma için Gıda-İş Sendikası'nın çağrısıyla eylem yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Toksöz Grup tarafından satın alınan Zumosol Meyve Suyu firmasının İspanya’da bulunan üretim tesislerinde işçilerin haksız bir şekilde işten atıldığını belirten birçok sendika ve konfederasyon temsilcisi, yayınladıkları metinde işçilerle dayanışma içinde olduklarını vurguladı. DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası'nın çağrısıyla firmanın İstanbul’daki ofisi önünde eylem yapıldı.

Evrensel'in aktardığına göre, eyleme DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, İletişim-İş Genel Başkanı Levent Dokuyucu, Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı İzzet İldeş ve siyasi parti ve kitle örgüt temsilcileri de katıldı. Eylemde, imzalanan ortak metni okuyan Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Özak, Türk-İspanyol şirketleri arasında “dostluk” anlaşmalarının arttığını belirterek, “Türk-İspanyol Ticaret Odası isimli kuruluşa üye 100’den fazla Türk ve İspanyol patron ‘Daha fazla nasıl kâr ederiz’ sorusuna yanıt arıyor. Kurdukları patron örgütleri güçlendikçe işçilerin hak gasplarında da tırmanış yaşanıyor” dedi.

İspanya’da Zumosol Meyve Suyu (Zumos Palma) işçilerinin aralık ayında işten çıkarıldığını ve 7 aydır haklarını alamadıkları için direndiklerini ifade eden Özak, “Sanki yıllarca o şirkette çalışmamışlar gibi kapı önüne konan Zumosol işçileri, resmi olarak işten çıkartılmadılar. Dolayısıyla işsizlik ödeneği de dahil hiçbir hakka ve tazminata sahip değiller. Zumosol’un sahibi ve işçilerin mağduriyetinin sorumlusu olan Türk firması Toksöz Grup ise diğer birçok işveren gibi yasaları çiğneyerek hukuk dışı işten atmalarla, sadece İspanya’da değil ülkemizde de çalışanların sömürü koşullarını artırmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İşçilerin yaşadığı sorunların her ülkede ortak olduğunu belirten Özak, “Dayatılan bu kölelik koşullarını asla kabul etmeyeceğiz! Ülkelerimiz farklı, dillerimiz farklı olabilir ancak patronlar, bizi soyan şirketler de aynıdır ve mücadelemiz ortak olmalıdır. Söz konusu Toksöz (Zumosol) firması, İspanya’da işçilere yaşattıklarının aynısını ülkemizdeki işçilere de yaşatıyor. Sorunlarımız ortak mücadeleyi de ortak yürütmeliyiz. Tüm dünyada insanca çalışma ve yaşam koşulları için tüm işçi ve emekçileri, uluslararası işçi dayanışmasına değer veren tüm emek kuruluşlarını ve sendikaları, Zumosol işçisinin haklı mücadelesinin yanında durmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

İletişim-İş Genel Başkanı Levent Dokuyucu ve Eğitim Sen 4 No’lu Şube yöneticisi İzzet İldeş de işçilerle dayanışma içerisinde olduklarını vurguladı. (HABER MERKEZİ)