İspanya'da faşist parti kurucusu Primo de Rivera'nın mezarı taşınıyor

İspanya'da faşist Falanj Partisi'nin kurucusu Primo de Rivera'nın kalıntıları, bir dönem diktatör Francisco Franco'nun da yattığı anıt mezardan taşınıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya, Franco diktatörlüğünün yol taşlarını döşeyen faşist lider José Antonio Primo de Rivera'nın kalıntılarını mezardan çıkarmaya hazırlanıyor. Falanj Partisi'nin kurucusu Primo de Rivera'nın kalıntıları İspanya hükümetinin faşizmin sembollerine karşı yürüttüğü kampanyanın bir parçası ailesi tarafından Madrid'in San Isidro mezarlığına taşınacak. Primo de Rivera'nın kalıntıları, aile üyelerinin mezarlarının yakınına gömülecek.

Sosyalist Partili Başbakan Pedro Sanchez hükümeti, yeniden defin işlemiyle iç savaşta faşistlerin zaferi ya da Franco diktatörlüğünün yüceltilmesi girişimlerine son verilmesini amaçlıyor.

Primo de Rivera'nın mezarı, Cuelgamuros Vadisi'nde Franco mozolesinin de bulunduğu bir bazilikada yer alıyor. Tepesinde dev bir haç bulunan bir kayalığın yanında yer alan bazilika çevreye hakim bir simge. Anıtın inşasında anti-faşist cumhuriyetçi tutsaklar çalıştırılmıştı. 

nıt mezar alanı sadece faşistleri değil, savaşın tüm kurbanlarını onurlandıran bir anıta dönüştürülüyor. Cumhuriyetçi kurbanların birçoğu belirsiz toplu mezarlara gömülmüştü ve birçok aile yakınları hala onların yerlerini bulmaya çalışıyor.

FRANCO'NUN KALINTILARI 2019'DA KALDIRILMIŞTI

Franco'nun kalıntıları 2019'da buradan kaldırılmıştı. Primo de Rivera, cumhuriyetçi hükümete karşı General Francisco Franco'nun 1936'da başlattığı ayaklanmada kilit rol oynamıştı. 1939'a dek süren İspanya iç savaşında 350 bin kişi ölmüştü.

Kasım 1936'da Alicante'de Cumhuriyetçi bir idam mangası tarafından idam edile Primo de Rivera, 1923-1930 yılları arasında İspanya'yı yöneten diktatör Miguel Primo de Rivera'nın oğluydu. İspanya İç Savaşı, 1936'da bir grup generalin seçilmiş Cumhuriyetçi hükümete darbe düzenlemesi ile başlamış, 1939'da General Franco liderliğindeki milliyetçilerin zaferiyle sonuçlanmıştı. 1975'te Franco öldükten sonra Kral Juan Carlos devlet başkanı oldu ve 1978'deki yeni anayasa ile İspanya parlamenter monarşi olarak ilan edildi. (BBC Türkçe)