İspanya'da dokuz ayrılıkçı Katalan lider için af çıkarılıyor: 'Katalanlar, sizleri seviyoruz'

İspanya'nın sosyalist hükümeti, 2017'deki bağımsızlık referandumu ve tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrasında mahkeme kararıyla hapse atılan dokuz Katalan lider için af kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Katalonya'nın 2017'deki bağımsızlık girişimi sonrasında hapse atılan dokuz ayrılıkçı Katalan liderin affedileceğini açıkladı. Sosyalist Partili Sanchez, bu kararın birçok İspanyolu rahatsız edeceğini bildiğini söylese de, Katalonya bölgesiyle uzlaşma aramanın herkesin çıkarına olduğunu vurguladı. 

'İLK ADIMI İSPANYA HÜKÜMETİ ATACAK'

Sanchez, Katalonya'nın başkenti Barselona'da bağımsızlık yanlısı bölgesel hükümetin boykot ettiği ancak yaklaşık 300 sivil toplum kuruluşu üyesinin katıldığı etkinlikte, "Bir anlaşmaya varmak için birisinin ilk adımı atması gerekiyor. İspanyol hükümeti şimdi o ilk adımı atacak" dedi. İspanya Başbakanı, bu adıma karşı çıkanları anladığını ve onlara saygı gösterdiğini söylese de, "Fakat af kararını destekleyen bizlerin de sebepleri var. Ve o sebeplerde, geleceğe dair umutlarımızın geçmişin acılarına üstün gelmesi yatıyor. Siyasi kararları tartarken, geleceğin geçmişten daha fazla önem taşıması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'KATALANLAR, SİZLERİ SEVİYORUZ' 

Sanchez, "Buna bazı kişilerin niçin karşı çıktığını anlasak da, hükümet uzlaşmanın, biraraya gelmenin yolunu açmayı seçti. Bu afların o yolu açacağına, bize yeniden başlama ve bu sefer daha iyi bir iş çıkarma şansını vereceğine inanıyoruz" diye konuştu. İspanya Başbakanı, Barselona opera binasında düzenlenen etkinlikteki konuşmasına, Katalanca "Katalonya, Katalanlar, sizleri seviyoruz" diyerek son verdi.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE CEZAEVİNDEN ÇIKACAKLAR

Af kararının bugünkü kabine toplantısında onaylanması, cezaevindeki dokuz kişinin birkaç gün içinde serbest kalması bekleniyor. Kararla cezaevinden çıkacak dokuz kişi, İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından bağımsızlık referandumu sonrasında ayrılıkçılıktan suçlu bulunmuştu. Dönemin Katalonya hükümetinin üyeleri olup İspanya'dan kaçmayan bu dokuz kişi arasında, bölgesel parlamentonun başkanı ve iki aktivist de bulunuyor.

KATALAN LİDERDEN 'ŞOV YAPIYOR' SUÇLAMASI

Referandumdan ve hemen sonrasındaki tek taraflı bağımsızlık ilanından sonra tutuklanmamak için Belçika'ya kaçan Katalonya bölgesinin eski başkanı ve AP milletvekili Carles Puigdemont ise hükümetin girişimini bir 'şov' olarak niteledi. Puigdemont, Sanchez'in 'kimseyi kandıramadığı' yorumunu yaptı. Katalonya bölgesinin yeni başkanı Pere Aragones ise af kararlarının diyalog başlatmak için memnuniyet verici bir ilk adım teşkil ettiğini ama yetersiz olduğunu söyledi. Aragones, yeni ve Madrid'in izin vereceği bir bağımsızlık referandumu için bastıracağını söyleyerek, "Oy vermek bir suç değil" dedi.

HALK NE DİYOR?

Söz konusu af kararı, İspanya'da tartışmalı bir mesele olmayı sürdürüyor. El Mundo'nın son anketine göre, toplumun yaklaşık yüzde 61'i karara karşı çıkıyor. Muhalefetteki sağ partiler de af kararını tersine çevirmek için yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı. Katalonya nüfusunun yaklaşık yarısı ise İspanya'dan bağımsızlık istiyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Katalonya İspanya