İspanya'da bir ayda 6 kadın öldürüldü, hükümet 'acil' toplandı

Ocak ayında 6 kadın ile sekiz yaşında bir çocuğun katledildiği İspanya'da hükümet, 'acil durum toplantısı' için çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ayda ortalama 20 kadının öldürüldüğü Türkiye'de iktidar İstanbul Sözleşmesi'ni feshederken, ocak ayında 6 kadının katledildiği İspanya'da hükümetin, bir ayda ikince kez 'kriz' toplantısı için bir araya geleceği bildirildi. Eşitlik Bakanı İrene Montero, "Ocak ayında şimdiye kadar, altı kadın ve sekiz yaşında bir kız çocuk erkek şiddeti nedeniyle öldürüldü" dedi. 

Toplantıda, şiddet gören kadınlara, partnerlerinin sabıka kaydı hakkında bilgi verme planının görüşüleceği aktarıldı. Görüşmeye eşitlik, içişleri ve adalet bakanlıklarından yetkililer ile İspanya'nın özerk bölgelerinden temsilcilerin katılması bekleniyor. Bir ayda ikinci kez acil durum toplantısı çağrısı yapılan ülkede 'kriz' komitesi, en son aralık ayında 11 kadının erkekler tarafından öldürülmesinin ardından bir araya gelmişti. 

1188 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

The Guardian'ın aktardığına göre, ülkenin kuzeyinde yer alan Valladolid kentinde, 45 yaşında bir kadın ve 8 yaşındaki kızı pazartesi günü öldürüldü. Söz konusu cinayetler, Katalonya'da yaşındaki bir kadının öldürülmesinden beş gün sonra işlendi. Hükümetin 2003’ten bu yana kaydettiği kadın cinayetlerine ilişkin verilere göre, partnerleri ya da eski partnerleri tarafından öldürülen kadınların sayısı, 1188'e yükseldi. 

Adalet Bakanı Pilar Llop, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kadınları saldırganların varlığına karşı uyaran elektronik kelepçe gibi cihazların kullanımının teşvik edileceğini duyurmuştu.

TÜRKİYE RAPORU: 2022'DE 334 KADIN KATLEDİLDİ

Kadın cinayetleri verilerini 2008 yılından itibaren kayıt altına alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun 2022 Yıllık Veri Raporu'na göre, Türkiye'de geçtiğimiz yıl 334 kadın cinayeti, 245 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.

2022 yılında öldürülen 334 kadının 154’ü evli olduğu erkek, 35’i birlikte olduğu erkek, 27’si eskiden birlikte olduğu erkek, 26’sı akrabası, 19’u eskiden evli olduğu erkek, 19’u tanıdık birisi, 17’si babası, 10’u oğlu, 6’sı kardeşi, 4’ü tanımadığı biri, 1’i kendisini bir süredir takip eden erkek, 1’i hastası, 1’i işvereni, 1’i üvey babası tarafından öldürüldü. (DIŞ HABERLER)