İspanya'da artan sarsıntılar sonrasında volkanik patlama uyarısı

Kanarya Adaları'nda volkanik patlama risk seviyesi sarıya yükseltildi. Uzmanlar son günlerde 4 bine yakın sarsıntı kaydetti.

Teneguia Yanardağı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın Atlas Okyanusu'nda bulunan Kanarya Adaları'nda günler içerisinde 4 bin 200 sarsıntı kaydedildi. Uzmanlar sarsıntıların La Palma adasındaki Tenguia Volkanı yakınlarından geldiğini vurgulayarak patlama uyarısında bulundu.

MAGMA KÖPÜRÜYOR

Fas'ın Batısında bulunan İspanya'ya bağlı özerk adalar topluluğu Kanarya Adaları'nda 11 Eylül'den bu yana yoğun sismik hareketlilik gözlemleniyor. El Pais'te yer alan haber, 2011 yılında da yine Kanarya Adaları'nda yoğun sismik hareketlilik gözlemlendiğini ve takibindeki haftalarda El Hierro sahilinde bir sualtı volkanının patladığını hatırlatırken on yıl sonra La Palma'da benzeri bir durum yaşandığını yazıyor. Geçtiğimiz günlerde binlerce sarsıntının meydana geldiği belirtilirken zeminde yaşanan deformasyonun magmanın yüzey altında köpürdüğü dile getiriliyor.

Olayı inceleyen Volkan Risk Önleme Planı (Pevolca) ekibi söz konusu magmanın ileriki günlerde ya da haftalarda yüzeyde bir volkanik patlamayı tetikleyebileceğini açıkladı. Ancak kesin bir işaret olmadığı gerekçesiyle Pevolca, adada volkanik patlama riskini sarıya çektiklerini açıkladı. Sarı, üç aşamalı risk çizelgesinde ikinci sırada yer alıyor. 

ON YIL ÖNCEYE GÖRE DAHA ŞİDDETLİ

Ulusal Coğrafi Enstitü (IGN) ise kısa vadeli öngörülerde bulunamayacaklarını söyledi. Buna karşın IGN Başkanı Maria Jose Blanco, ellerindeki tüm verilerin daha şiddetli depremlerin yaşanacağını ve bölgedeki nüfus tarafından da hissedileceğini işaret ettiğini açıkladı.

La Palma'daki son patlama, Ekim 1971 yılında meydana gelmişti. Haftalar öncesinde adanın güneyinde ortaya çıkan yarık, Teneguia Volkanı'nın etrafa lav saçmasına neden olmuştu. Durum uzun süre sakinliğini korusa da 2017'de sismik hareketlilik devam yeniden başladı. Son olarak Teneguia'ya sadece birkaç kilometre uzaktan gelen sarsıntılar ise geçmişe göre daha ciddi seviyelerde. Blanco, yaşanan doğa olayının on yıl önceki El Hierro örneğine göre çok daha güçlü olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)