İspanya istihbaratına Katalan liderin takip edilmesiyle ilgili soruşturma

İspanya hükümeti istihbarat servisine Katalan liderleri dinleme suçlamasıyla soruşturma açıyor. Soruşturma, 65 Katalonya siyasetçinin telefonlarının hack'lendiği iddialarının ardından açılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – İspanya hükümetinin, ülkenin istihbarat servisine bağımsızlıkçı Katalan liderlerinin dinlenmesi suçlamalarıyla soruşturma açtığı aktarıldı.

Dünya çapında gazeteciler, hak savunucuları, avukatlar, siyasetçilerin aralarında olduğu binlerce kişinin telefonlarını takip etmek ve dinlemek için kullanılan Pegasus casus yazılımının 65 Katalan siyasetçiyi de kapsadığının geçen hafta ortaya çıkması üzerine ülkede siyasi tansiyon yükseldi. 

İspanya Cumhurbaşkanlığı Bakanı Felix Bolanos konuyla ilgili açıklama yaptı. Bolanos, olayla ilgili incelemeler başlatıldığını söyleyerek, “Hükümetin vicdanı temiz ve gizleyecek hiçbir şeyi yok” dedi. Ulusal İstihbarat Merkezi'ne dönük soruşturma olacağı ve parlamentoda kurulacak bir komisyonda inceleneceğini söyleyen Bolanos, İspanya hak ombudsmanının da ayrıca bağımsız bir soruşturma yürüteceğini, gerekirse belgelerin gizliliğini kaldırarak yargıyla inceleme yürüteceğini aktardı.

KATALONYA'DAN TEPKİ

Katalonya yönetimi üst düzey yetkilisi Laura Vilagra ise “vaatlerin boş” olduğunu ve yeterli olmadığını savundu.

Kanada merkezli Citizen Lab’e göre Pegasus, Katalonya’da 2017’de düzenlenen ve Madrid yönetiminin “yasadışı” olarak adlandırdığı bağımsızlık referandumu sonrası kullanılmaya başlanmış. Citizen Lab, casusluğun 2017 ve 2020 yılları arası gerçekleştiğini ve eski Katalonya liderleri Quim Torra, Artur Mas, Katalonya Parlamentosu üyeleri ve bağımsız sivil toplum örgütlerine yönelik gerçekleştiğini iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)