İspanya haftada dört gün mesai için pilot proje başlatılıyor

İspanya, sol Mas Pais partisinin gündeme getirdiği haftada dört günlük mesai için pilot uygulama başlatıyor. 200 şirketten çalışanların haftada 32 saat çalışacağı pilot projenin sonuçları, hükümet, sendika ve şirket temsilcileri tarafından analiz edilecek. Sonuç olumlu çıkarsa ülke genelinde haftada dört günlük mesai başlayabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya haftada dört gün mesai için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor. Çalışanların haftada toplam 32 saat mesai yapmasını öngören uygulamanın sonbaharda başlayabileceği belirtiliyor. 200 kadar şirketle başlanması planlanan uygulamanın hayata geçirilmesiyle İspanya, son yıllarda giderek daha fazla tartışılmaya başlanan dört günlük mesai fikri konusunda adım atan ilk ülke olacak.

Öneri Meclis'in iki kanadında da sadece birer temsilcisi bulunan merkez sol Mas Pais partisi tarafından gündeme getirilmişti. Mas Pais, bu yılın başlarında hükümetin pilot uygulama başlatılması önerisini kabul ettiğini duyurmuştu. Hükümet yetkilileri ile Mas Pais Partisi arasında önümüzdeki haftalarda yapılacak bir toplantıda önerinin detayları ele alınacak.

NEDEN DÖRT GÜN MESAİ?

Partinin lideri Inigo Errejon, Twitter mesajında "Önerimizin zamanı geldi. Dört günlük mesai (32 saat) konusunda gerçek bir tartışma başlatıyoruz" dedi. Haftada dört günlük mesai, aralarında Yeni Zelanda'dan ve Almanya'nın da bulunduğu bazı ülkelerde giderek daha fazla tartışılır hale geldi. Öneriyi destekleyenler, bunun verimliliği artıracağını, çalışanların akıl sağlığına ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunacağını söylüyor.

İŞVERENLER KARŞI

Ancak İspanya'da bazı işverenler öneriye karşı çıkıyor hatta bunun çılgınlık olacağını" söylüyor. İspanya İşverenler Konfederasyonu'nun Aragon bölge başkanı Ricardo Mur, ülkenin İç Savaş sonrası en büyük resesyonuyla karşı karşıya olduğu bir dönemde "krizden çıkışın reçetesi daha çok çalışmaktır. Daha az çalışmak değil" demişti.

'ÇOK ÇALIŞMAK VERİMLİLİĞİN KANITI DEĞİL'

Errejon, "İspanya'da çalışanlar şimdi Avrupa ortalamasının üzerinde mesai yapıyor. Ama biz Avrupa'da verimliliğin en fazla olduğu ülkeler arasında değiliz. Çok çalışmak, daha iyi çalışmak anlamına gelmiyor" dedi. Mas Pais'in önerisi, asgari riskle, azaltılmış mesai uygulamasını deneyeceği üç yıla yayılacak 50 milyon euroluk bir projeye dayanıyor. Bu parayla uygulamaya katılacak şirketlere destek için kullanılacak.

'MAAŞLARIN DÜŞMEMESİ, KIRMIZI ÇİZGİ'

Mas Pais partisinden Hector Tejero, pilot uygulamanın 3-6 bin çalışanı kapsamasını beklediklerini belirterek "Kırmızı çizgilerimiz çalışma saatlerinin gerçekten azaltılması, maaşların düşmemesi ve kimsenin işini kaybetmemesi" dedi. Tejero, pilot uygulamaya bu sonbaharda başlanabileceğini söyledi ve bunun 1998'de Fransa'nın haftalık mesaiyi 35 saatle sınırlamasından sonra ilk ulusal girişim olacağını vurguladı. Hector Tejero, "İspanya bu ölçekte bir denemeye girişen ilk ülke olacak. Daha önce dünyanın herhangi bir ülkesinde böyle bir pilot proje uygulanmadı" diye konuştu.

ANALİZ SÜRECİNE HÜKÜMET DE KATKIDA BULUNACAK

Partinin önerisi, projede hükümet, sendika ve şirket temsilcilerinin yer almasını da öngörüyor. Bu temsilciler, sonuçların analiz edilmesine katkıda bulunacak. Hector Tejero, İspanya'da geçen yıl dört günlük mesaiye geçen ilk şirket olan Software Delsol'un aldığı sonuçları tüm ülkede görmeyi umduklarını belirterek "İşe gelmeme oranları düştü, verimlilik arttı ve çalışanlar daha mutlu olduğunu söylüyor" diye konuştu. Sanayi Bakanlığı'ndan bir kaynak ise pilot projeyle ilgili görüşmelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu, her şeyin tartışmaya açık olduğunu vurguladı. (BBC Türkçe)