İskoçya'da halk, 2 mültecinin sınır dışı edilmesini önledi

İskoçya'da, İngiliz polisinin 2 mülteciyi sınır dışı etmesi halk tarafından engellendi. İskoçya Başbakanı Sturgeon, Ramazan Bayramı'nda Müslüman mültecilerin evlerinin basılmasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İskoçya'nın Glasgow kentinde Ramazan Bayramı'nda sınır dışı edilmek istenen 2 Müslüman mülteci serbest bırakıldı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'na bağlı göçmenlik polisleri, yerel saatle sabah 09.30'da Glasgow'da ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı Pollokshields mahallesinde bir evi basarak 2 kişiyi sınır dışı edilmek üzere minibüse bindirdi.

Olayı gören mahalleliler minibüsün hareket etmesini engelledi. Göstericilerden biri minibüsün altına yatarken, diğerleri de aracın etrafını çevirdi.

Bunun üzerine olay yerine İskoçya polisi çağrıldı ve polisler minibüsü korumaya aldı.

İSKOÇ POLİSİ: MÜLTECİLERİN GERİ GÖNDERİLMESİNE YARDIM ETMİYORUZ

İskoçya Polis Teşkilatı'ndan daha sonra yapılan açıklamada, kendilerini İngiltere Göçmenlik Bürosu'nun çağırdığı belirtilerek, “İskoçya Polisi mültecilerin geri gönderilmesine yardımcı olmuyor. Memurlar, protestoyu denetlemek ve kamu güvenliğini sağlamak için olay yerinde” denildi.

İnternette yer alan görüntülerde polislerin daha sonra minibüsün etrafından ayrılıp yol kenarına geçtiği görüldü.

Gelişmelerin ardından İskoçya Polis Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada, Başkomiser Mark Sutherland'ın, 2 mültecinin serbest bırakılmasına karar verdiği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

“Pollokshields mahallesindeki gözaltı ve müteakip protestoya dahil olan tüm insanların güvenliğini, halk sağlığını ve refahını korumak için, Başkomiser Sutherland, uygun risk değerlendirmesinin ardından, İngiltere Göçmenlik Bürosu tarafından gözaltına alınan erkeklerin bulundukları topluma geri dönmesi yönünde operasyonel karar aldı. İskoçya polisi bunu hızlı ve etkili şekilde kolaylaştırmak için halktan en kısa zamanda sokaktan dağılmasını istiyor.”

İSKOÇYA BAŞBAKANI: BAYRAMI KUTLAYAN BİR TOPLULUĞUN KALBİNDEKİ BU EYLEMDEN ENDİŞE DUYUYORUM

Afgan İnsan Hakları Vakfı Direktörü Muhammad Asif, gözaltına alınan mültecilerin savaşın yıktığı ülkelerden geldiğini söyledi.

“Muhafazakar Parti ve İngiliz devletinin yarattığı düşmanca ortama karşı toplandıklarını” dile getiren Asif, “Biliyorsunuz, bugün bayram. Erkeklerin namaz kılmasına bile izin verilmiyor. Bunu demokratik bir toplumda nasıl yaparsınız? Üzücü bir gün” dedi.

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon de İngiliz göçmenlik polislerine tepki gösterdi.

Sturgeon, “Bölge milletvekili olarak İçişleri Bakanlığının özellikle bugün bayramı kutlayan bir topluluğun kalbinde yaptığı bu eylemden derin endişe duyuyorum. Ofisim acilen olayı soruşturuyor ve gözaltına alınanlara gerekli her türlü yardımı sunmaya hazır” dedi.

Olaylara tamamıyla İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın neden olduğunu söyleyen Sturgeon, İskoçya polisinin mültecilerin geri gönderilmesine yardımcı olmadığını, kamu güvenliğini korumakla yükümlü olduğunu belirtti.

Sturgeon, “Esasen İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın göçmenlik politikasına katılmıyorum ama bunu bir kenara bıraksak bile, bu eylem kabul edilemezdi. Ramazan Bayramı'nı kutlayan Müslüman bir topluluğun kalbinde ve Covid-19 salgını yaşanan bir bölgede bu şekilde hareket etmek bir sağlık ve güvenlik riskiydi” ifadelerini kullandı.

İngiltere hükümetinden, eylemleriyle bir daha asla böyle tehlikeli bir durum yaratmayacaklarına dair güvence talep edeceğini belirten Sturgeon, daha önce bir bakanla konuşmayı başardığında hiçbir güvence verilmediğini ve empati de gösterilmediğini anımsattı.

Sturgeon, son olarak, bir seçim bölgesini temsil etmekten, sığınmacılara ve mültecilere kucak açan ve onlara destek veren bir ülkeye liderlik etmekten gurur duyduğunu dile getirdi. (LONDRA/AA)