İskilipli Atıf Hoca anması için suç duyurusu

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'na bağlı Büro-İş Sendikası, 'İskilipli Atıf Hoca' için yapılan mezarlık ziyareti ve daha sonra sosyal medyada paylaşılan içeriklerle ilgili Çorum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Anmaya devlet erkanı katılmıştı.
Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Büro İş Sendikası, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül, Çorum AK Parti Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve Hitit Üniversitesi Rektörü Ali Osman Öztürk'ün de aralarında yer aldığı kişiler için İskilipli Atıf Hoca anması nedeniyle suç duyurusunda bulundu. 
Büro İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, suç duyurusuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Vatan haini, mandacı, işbirlikçi İskilipli Atıf'ın mezarını ziyaret eden, öven Çorum valisi ve diğer katılanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Tarihe kayıt düşüyoruz. İşgalcilerle işbirliği yapan ve vatana ihanet suçundan cezalandırılan İskilipli Atıf adlı şahsın mezarının Çorum Valisi, İskilip Kaymakamı, bir milletvekili ve bir üniversite rektörü tarafından ziyaret edilmesi, 'şehit' olarak anılması demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nde tasavvur dahi edilemez bir olaydır. Bu itibarla adı geçen şüpheli/şüpheliler hakkında gereğinin yapılmasını teminen iş bu suç duyurusunun yapılması zarureti hâsıl olmuştur” ifadelerini kullandı.

İskilipli Atıf Hoca kimdir?

 

Osmanlı sarayında ders verecek kadar kabul gören İskilipli Atıf Hoca din üzerine kitaplar yazmıştı. Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara hükümetine karşı çalıştı ancak affedildi. Cumhuriyet'in ilanı sonrası gerçekleşen şapka devrimine karşı, "Frenk Mukallitliği ve Şapka" adlı bir kitap yazan İskilipli Atıf Hoca, 4 Şubat 1926 Perşembe günü sabaha karşı Eski Meclis binasının yakınındaki çarşıda asılarak idam edildi. İdamı TBMM'de 25 Şubat 1925 tarihinde kabul edilen "Dini ve Dinin Kutsal Kavramlarını Siyasete Alet Edenler Hakkında Kanun"a göre dini kullanıp halkı kışkırtanların vatan haini sayılacakları düzenlemesi ile gerekçelendirildi. Mezarı, 2009 yılı başında bulunduğu park yerinden alınarak İskilip Gülbaba Mezarlığı'na taşındı. Mezar yeri değişikliği 2010 yılı başında kamuoyuna duyuruldu.