İSKİ'den İstanbullulara uyarı: Bize destek verin!

İstanbul'un barajlarındaki su oranı istenilen seviyeye ulaşmadı. Uzmanlar su tüketimi konusunda uyarılarda bulunmaya devam ediyor. İSKİ ise İstanbulluların büyük ölçüde uyarıları dikkate aldığını söylerken, "Bize destek verin" dedi ve 11 öneride bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu sene yaşanan kuraklık nedeniyle İstanbul'daki su sıkıntısı gündemdeki yerini koruyor. Son haftalarda yağışın etkili olması barajlardaki doluluk oranını artırsa da bunun tam anlamıyla sorununu çözdüğünü söylemek mümkün değil. Uzmanlara göre su sorununu çözmek için bireysel ve toplumsal olarak dikkat etmemiz gerekiyor. Peki İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) bu konuda ne diyor? 

İSKİ'nin sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Barajlardaki doluluk oranında özellikle son birkaç aydır düşüş yaşandığını gözlemlemekteyiz. Geçtiğimiz senelere kıyaslayınca sizin gözlemleriniz nedir?

Türkiye çapında yaşanmakta olan kuraklık sebebiyle geçen yıllara göre barajlarımızdaki doluluk oranlarında düşüş yaşanmakta. İstanbul'da barajlarımızın doluluk oranı 14 Ocak 2021 tarihi itibariyle yüzde 26,92 seviyesinde. Mevcut su miktarı ise yaklaşık 234 milyon metreküptür. Geçen yıl aynı tarihte baraj doluluk oranımız yüzde 52,51 idi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre ocak ve şubat aylarında İstanbul’da yağışların mevsim normallerinde seyretmesi, mart ayında ise mevsim normallerinin üzerinde olması beklenmekte.

'İSTANBULLULAR UYARILARI DİKKATE ALIYOR'

İstanbul'un günlük su tüketimi ne kadar, geçen senelere göre bu tüketimdeki değişim
oranı nasıl?

İstanbul’da su tüketimi kış aylarında ortalama 2 milyon 800 bin metreküp olmakta, yaz aylarında ise bu miktar 3 milyon 300 bin metreküpe kadar çıkmakta. 13 Ocak 2021 tarihinde İstanbul’a verilen su miktarı 2 milyon 615 bin metreküp olarak gerçekleşmiştir. Geçen yıl aynı tarihte bu miktar 2 milyon 833 bin metreküp olmuştur. İstanbulluların uyarıları dikkate aldığını görmekteyiz.

'HİÇBİR KAYNAK SINIRSIZ DEĞİL...'

İstanbulluları su tüketimi konusunda bir uyarınız var mı?

Hiçbir kaynağın sınırsız olmadığı günümüzde basit yöntemlerle suyumuzu çok daha bilinçli kullanmak mümkün. Bu nedenle barajlar yüzde yüz dolu olsa dahi su kaynaklarının israf edilmeden, boşa akıtılmadan kullanılması gerekmekte. İstanbul’da su kaynakları açısından ciddi bir durum söz konusu olmasa da diğer kentlerde olduğu gibi kaynakların israf edilmeden, bilinçli olarak tüketilmesi önemli. Bu noktada günlük su tüketim alışkanlıklarına dikkat etmek, banyo yaparken, bulaşık yıkarken ve benzeri işlerimizi yürütürken suyun boşa akıtılmaması, kaynaklarımızın israf edilmemesi önemli.

11 ÖNERİ

Peki insanlara bu konuda ne gibi önerilerde bulunuyorsunuz?

İSKİ olarak su tasarrufunu teşvik edici bilgilendirmeler yaparak su kullanım bilinci hakkında farkındalık yaratmaya çalışmaktayız. Günlük yaşantımızda dikkat edeceğimiz basit yöntemlerle suyumuzu israf etmeden çok daha tasarruflu kullanmamız mümkün. Araç yıkamaktan, kişisel hijyene kadar birçok noktada israfı önlememiz ile her gün önemli miktarda suyumuzu koruyabiliriz.

Suyumuzu korumak için birçok uzman çağrılar yapmaya devam ediyor. Suyumuzu nasıl koruyabiliriz?

Bu yöntemler şöyle sıralanabilir:

1 - Bulaşık makinenizi tamamen dolduğunda çalıştırabilirsiniz. Dolu bir bulaşık makinesi bulaşığı 12 litre su ile yıkarken elde yıkamanız halinde ortalama 100 litre su harcarsınız. Makine kullanarak bir yılda ortalama 40 ton suyu kurtarırsınız.

2 - Çamaşır makineleri her yıkamada 176 litre su harcar. Makinenizi tamamen dolduktan sonra çalıştırmanız halinde yılda 9 ton suyu kurtarmış olursunuz.

3 - Sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkamak yerine, bir kap içinde yıkayabilirsiniz. Aksi halde gereksiz yere yılda 18 ton su harcamış olursunuz.

4 - Duş sürenizi kısaltabilirsiniz. Bu süreyi 1 dakika azaltmanız yılda 5 ton su tasarrufu yapmanız demektir. 

5 - Duş alırken veya diğer zamanlarda sıcak su musluğunu açtığımızda gelen ilk soğuk suyu tekrar geri sisteme veren vana yapıları kullanabiliriz. Bu sistem yok ise soğuk suları biriktirip bitkileri sulamada kullanabiliriz.

6 - Dişlerinizi fırçalarken, ellerinizi ve yüzünüzü yıkarken suyu akar vaziyette bırakmamak tasarrufun altın kurallarındandır. Bu şekilde günde 15 ile 35 litre arasında suyu kurtarmış olursunuz.

7 - Aracınızı yıkarken hortum yerine kova kullanmanız her defasında tam 40 litre suyun israf olmasını engellemeniz demektir.

8 - Bahçenizi güneş battıktan sonra sulayabilirsiniz. Böylece su buharlaşmadan bitkilere ulaşmış olacaktır.

9 - Dahili tesisatlar da su kaçaklarının olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

10 - Musluk bataryaları ile duş başlıkları, tazyikli su akmasını sağlayan ürünler ile değiştirilebilir.

11 - Lavabo altlarındaki su giriş vanası kısılarak, su akışı hızı azaltılabilir.

'PARLATÖRLER SAYESİNDE SU TASARRUFU SAĞLANACAK'

Suyumuzun israf edilmeden kullanılması doğrultusunda İstanbulluların da bizlere destek vermesini, suyumuzu israf etmeden bilinçli olarak tüketmelerini bekliyoruz. Ayrıca aylık 30 metreküp ve üzeri su kullanan abonelerimizden başlamak üzere, yaklaşık yüzde 66 oranında su tasarrufu sağlayan perlatörleri İstanbullulara ücretsiz olarak dağıtmaya başladık. Bu aparatlar sayesinde hem yüksek tüketim yapan evlerde önemli bir su tasarrufu sağlanmış olacak hem de konutların faturaları düşecek.

'MELEN BARAJI'NIN TESLİM EDİLMESİ BEKLENİYOR'

Kuraklıkla mücadele kapsamında attığınız bir adım var mı? Bir proje ya da çalışma yapıldı mı?

2021 ve 2022 yılları için herhangi bir su sıkıntısı öngörülmese de olası kuraklığa karşı İSKİ, her türlü tedbiri almakta, farklı çözüm yöntemleri üzerinde büyük bir titizlikle çalışmakta. İstanbul’a su temini için en önemli kaynak ise tek başına İstanbul’un 1 yıllık su tüketimini karşılayabilecek kapasitede olan Melen Barajı’dır. Yapımı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından sürdürülen Melen Barajı’nın onarımının bir an önce sağlanması ve İSKİ’ye teslim edilmesi beklenmekte. Baraj tamamlanana kadar pompa sistemiyle günlük 2 milyon metreküp su alınabilen Melen Nehri’nden ilave olarak 700 bin metreküp su alabilmek için 3. pompa sisteminin çalışmalarını hızla sürdürmekteyiz.