İSKİ Genel Kurulu’nda gerginlik: Meclis üyeleri birbirlerinin üzerine yürüdü

İstanbul'da su fiyatına zam görüşmelerinde gerginlik çıktı. İBB Meclis üyelerinin birbirlerinin üzerine yürümesinin ardından oturuma ara verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İSKİ Genel Kurulu bugün olağanüstü toplandı. İSKİ artan zamlar ve maliyet gerekçesiyle su fiyatında yaklaşık yüzde 50 artış talep etti. AK Parti Grubu karşı teklif sunarak suya yaklaşık yüzde 25 zam istedi. İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı “AK Parti, İSKİ’yi batırmak üzere özel bir çaba sarf ediyor” diye tepki gösterdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’ın “Halk sizi buralara sokmayacak” sözleri üzerine gerginlik yaşandı. Meclis üyeleri birbirlerinin üzerine yürüdü, oturuma ara verildi.

Daha sonra yapılan oylamada zam teklifi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. AK Parti'nin kendi teklifini de çekmesiyle su fiyatında değişiklik yapılmadı.

İMAMOĞLU: 3 MİLYAR 200 MİLYONA YAKIN ELEKTRİK FATURASI BEKLİYORUZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün öğleden önce Avcılar, Esenyurt, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinde yıllardır yaşanan su baskınlarını çözmek amacıyla "İSKİ Atık Su ve Yağmur Suyu Kanal İnşaatı"nın temelini attı.

Burada konuşan İmamoğlu, İSKİ Genel Kurulu öncesinde, İBB Meclisi’nde bulunan siyasi parti gruplarına çağrı yaparak “Birçok maliyet, tahminimizin çok daha üzerinde vatandaşımızın da canını sıkan, belini büken bir konuma ulaştı. Özellikle enerji fiyatlarındaki artış, elektrik faturalarının katlanamaz bir boyuta erişmesi gerçekten bizim canımızı sıkıyor. Halkımızın da bundan etkilendiğini biliyoruz. İSKİ'nin elektrik tüketimi son 1 yılda 2.5 katına çıktı. Bugün, 3 milyar 200 milyona yakın elektrik faturası bekleniyor bu sene. Bu rakam, 1 milyar 380 milyon civarında tamamlandı 2021 fiyatlarıyla” dedi.

AK PARTİ'DEN KARŞI TEKLİF

İSKİ Genel Kurulu da öğleden sonra Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde toplandı. Toplantı gündeminde su fiyatlarına artış talebi de vardı.

İSKİ sunduğu teklifte su satış fiyatına kademelere göre yüzde 50, yüzde 60 ile yüzde 80 oranında artış istedi. Ayrıca “İnsani Su Hakkı’nın konut abonelerinin aylık tüketiminin 10 metreküplük kısmına kadar uygulanacağı” ifade edildi.

İBB AK Parti Grubu da karşı teklif vererek suya yüzde 20-25 civarında zam yapılmasını istedi. Oturuma tekliflerin görüşülmesi için ara verildi.

BALYALI: MALİYETLER KATLANDI

Aranın ardından toplantıda söz alan İBB CHP Grup sözcüsü Tarık Balyalı suya artış talebi sürecini AK Parti ile paylaştıklarını ancak kendilerine meclis toplantısına bir saat kalana kadar dönüş yapılmadığını belirtti.

Balyalı, "Biz tarife düzenlemesi için geldik. Zam için gelmedik. TÜİK’in rakamlarına göre yüzde 50 açıkladı. Çok ciddi zamlar var. Toplamda İSKİ’nin maliyetlerinde ciddi bir artış oldu. 2022 yılı genel bütçesi 10 milyar 364 milyon. Yeniden hesaplayınca 14.3 milyar bütçeye çıkıyor. Kurumun elinde var olan bütçesiyle ikinci dönem sıkıntıya gireceği görülüyor” dedi.

Doğal gazdan benzine çok yüksek artışların yapıldığını anımsatan Balyalı, “İSKİ’nin maliyetlerinde ortama yüzde 120 bir artış olduğunu görüyoruz. İSKİ su fiyatlarında artış oranı yüzde 39 oranında kalmış. AKP önerdiği teklifle ‘İSKİ zarar etmeye devam etsin’ diyor. ‘Yatırım yapmayın’ diyor. AK Parti İSKİ’yi batırmak üzere özel bir çaba sarf ediyor. Kimsenin gücü İSKİ’yi batırmaya yetmez. Bütçe açığını kapatan için var mı öneriniz?” diye sordu.

GÖKKUŞ: ZAM TEKLİFİNİ MAKULE İNDİRİYORUZ

Balyalı’nın ardından konuşan İBB AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş ise İSKİ bürokratlarıyla görüştüklerini söyledi. Gökkuş, “İSKİ yüzde 175’e varan zam teklifiyle geldi. Zam teklifi onların biz onu makule indiriyoruz” dedi.

İBB AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu da “İstanbul halkının kafası çalışıyor. Eğer zam teklifleri yoksa toplantı gündemsiz kalmıştır, bu meclisi dağıtabilirsiniz. Doğal gaz ithal edilen bir şey, elektrik üretilen bir şey faturaların bir kısmını devlet veriyor” diye konuştu.

ÖZKAN: HALK SİZİ BURALAR SOKMAYACAK

Göksu’ya yanıt veren İBB CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı "Tevfik bey söylediği tek doğru şey, 'İstanbul halkının kafası çalışıyor'. İstanbul sizden kurtuldu, Türkiye de kurtulacak. Göreceksiniz. Elektriği yüzde 120 zam yapacaksın, gelip İBB’de yüzde 25 zam isteyeceksin. Nasıl sokağa çıkacaksınız?” diye sordu.

İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’ın konuşması sırasında "Gidiyorsunuz. Halk sizi buralara sokmayacak" demesi üzerine gerginlik yaşandı. Meclis üyelerini birbirleri üzerine yürüdü. Gerginliğin ardından oturuma ara verildi.

Aranın sonrasında devam eden görüşmelerde İSKİ’nin teklifi AK Partili ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. AK Parti de kendi teklifini geri çekti ve su fiyatında değişiklik yapılmadı.

Daha sonra İBB Meclis gündemine geçildi.