İskenderun’da orman yangını yerleşim yerine ulaştı

Hatay'ın İskenderun ve Belen ilçeleri sınırındaki Sarımazı Mahallesi'nde TOKİ ve İssume bölgesi yerleşim yerlerine yakın alanda orman yangını çıktı. Çıkış sebebi belli olmayan yangın, kontrol altına alınamadı ve hızla çevreye yayıldı. Arsuz ilçesine de sıçrayan yangın nedeniyle bölgedeki iki köy ve bazı konutlar boşaltılacak.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay'ın İskenderun ve Belen ilçeleri sınırındaki Sarımazı Mahallesi'nde, yerleşim yerlerine yakın alanda orman yangını çıktı. Bölgede oturan Selma Azazi, yangının saat 10.00 sıralarında çıktığını, hızla bölgeye yayıldığını söyleyerek: “Sarımazı komple yandı. İtfaiye oraya müdahale ediyor. Yangınla bizim aramızda dere vardı. Ama şimdi burada, iftaiye daha gelmedi.”


'BİR TARAFA MÜDAHALE EDİLİYOR DİĞER TARAFA YAYILIYOR'

Sarımazı’da yaşayan, Semra Azazi, “Sabah saatlerinde birden başladı yangın. Karşı tepeler yanmaya başladı ve hızla yayıldı. Aramızda bir dere ve biraz boşluk var. Şimdi bu bölgeye de ulaştı. Karşı tepe çok kötü durumda komple yandı. İtfaiye oraya müdahale ederken yangın buraya sıçradı. Şu an benim bulunduğum yerde itfaiye yok, polis var trafik var. Tüm ekip karşı tarafta. Burası dağ eteği Yılan Sitesi. Epey kalabalık bir yerleşim yeri. Yakınımızda üniversite var. Buradaki öğrenciler dışarıda. Ve İskenderun yolu üzeri büyük plaza iş yerlerinin bulunduğu yer. Herkes panik halinde dışarıda şu an. Derenin diğer tarafında panikleyip camdan atlayanlar olduğu söyleniyor. Başka kimse yok burada şu an. Bu yangın havadan müdahale dışında sönmez.”

ARSUZ İLÇESİNE DE SIÇRADI

Alevler, İskenderun ilçesindeki Şekere ve İsmet İnönü mahalleleri ve bir antrepo sahası ile Arsuz ilçesindeki ormanlık alana da sıçradı.

Yangın nedeniyle trafiğe kapatılan Belen-İskenderun ve Belen-Arsuz kara yolları kontrollü olarak tekrar trafiğe açıldı.

Vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına yardım etti.

Rüzgarın şiddetlenmesi nedeniyle yangına havadan müdahaleye ara verilirken, itfaiye ve orman işletme ekiplerinin karadan müdahalesi havanın kararmasına rağmen devam ediyor.

Yangından etkilenen alanlar  drone ile havadan görüntülendi. 

VALİLİK: TRAFODAN ÇIKTI

Valilikten yapılan açıklamada yangının ormandaki bir trafonun patlamasından kaynaklandığı belirtilirken, medyaya açıklama yapan Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül "Yangının kaynağı olarak trafo düşünüldü. Ancak farklı farklı alanlarda çıkması sabotaj ihtimalini aklımıza getirdi" dedi. İlçenin tahliye işlemlerinin devam ettiğini açıklayan Gül,  "Yeni gelen bir bilgiye göre Belen ilçesine sınır olan Arsuz ilçemizde de yangın çıkmış. Bu da sabotaj ihtimalini güçlendiriyor" şeklinde konuştu.

'YANGININ YAKIN OLDUĞU TÜM KONUTLARI BOŞALTIYORUZ'

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, yangının Belen ilçesindeki 3 farklı noktada başladığını söyledi. Yangının Arsuz ilçesine de sıçradığını belirten Gül, "İlçemizde, yangının yakın olduğu tüm konutları boşaltıyoruz. Biri çocuk 8 hafif yaralımız var. Ekiplerin yangına müdahalesi devam ediyor" dedi.

Öte yandan geçtiğimiz ay Samandağ ilçesi Batıayaz Mahallesi kırsalındaki ormanlık alanda çıkan yangın, Antakya ilçesine bağlı Kisecik, İçmeler ve Karlısu Mahalleleri’ne ulaşmış, bir haftada kontrol altına alınabilmişti. Kisecik’te bir köyün boşaltıldığı yangında 2 bin 500 hektar orman alanı kül olmuştu.

PAKDEMİRLİ: İKİ KÖYÜN TAHLİYESİNİ İSTEDİK

Bu arada Tarım ve Orman Bakanı Bekir  Pakdemirli yangınla ilgili, “Nergizlik ve Kışlak köylerinin tahliyesini istedik. Ekiplerimiz yangını kontrol altına almaya çalışıyor” açıklamasını yaptı.

Pakdemirli sosyal medyadan yaptığı açıklamasında, Hatay’da  saat 10:15 sıralarında başlayan yangının sıcaklığın 30 derecenin üzerinde seyretmesi sebebiyle tetiklendiğini bildirdi. Pakdemirli açıklamasında, “Söndürme çalışmalarına 2 uçak, 4 helikopter, 122 arazöz, 10 dozer ve 500 personel sevk ettik. Hava araçları rüzgarın şiddeti nedeniyle aralıklı olarak müdahale edilebiliyor. Nemin %18 gibi düşük bir seviyede olması, rüzgarın da saatte 70 kilometre hızla esmesi yangını tetikledi” bilgisini verdi.