İskenderun Çevre Derneği Başkanı Kara: Akçalı'da kesilen zeytin ağaçları sit alanındaydı

Arsuz Akçalı’da bulunan zeytin ağaçları pazartesi günü iş makineleriyle yerlerinden söküldü. İskenderun Çevre Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, doğal, tarihi veya tarımsal önemi nedeniyle korunması gereken kıyılarda rant çevrelerine ait yatırımların önünü açacak planların yapılmaması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY- Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Arsuz, Akçalı Mahallesi'nde bulunan zeytin ağaçları pazartesi günü iş makineleriyle yerlerinden söküldü. Üçüncü derece sit alanı olan Akçalı’da ağaçların sökülme görüntüleri, sosyal medyada tepki topladı. Akçalı’da konuya dair inceleme yapan İskenderun Çevre Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, söz konusu 515 ve 516 numaralı parsellerin Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı ile 2016 yılında Akçalı Antik Yerleşimi içerisinde gösterildiğini belirtti.

Mülkiyeti hazineye ait olup Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli olan 515 numaralı parselde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 75. maddesi ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmeliğin 89. maddesi kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teslim edilmek üzere pazartesi günü tahliye işlemi yapıldı. Ağaçlar da bu tahliye işlemi sırasında yerlerinden söküldü.

'ZEYTİN YASA İLE KORUNAN BİR ÜRÜNDÜR'

Nermin Yıldırım Kara

Alanda pazartesi günü başlayan işlemlerde binlerce zeytin ağacının sökülmesinin söz konusu olduğunu söyleyen Yıldırım Kara, “Zeytin, yasa ile korunan bir tarım ürünüdür. Bu haliyle, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun yok sayılmış olmaktadır” dedi.

Üçüncü derece sit alanı olan bölgede kepçe ve iş makinaları ile yapılan çalışmaların arkeolojik kalıntılara zarar vereceğine de dikkat çeken Yıldırım Kara, “Turizm yatırımları bölgemiz için önemli olup saha ve alan seçimi de bir o kadar önemli olduğundan önceliğimiz Kültür ve Tabiat varlıklarını korumak olmalıdır. İdareler, üstün kamu yararını korumak üzere idari işlem tesis ederler. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın imar planları bu nedenle öncelikle iptal edilmelidir” diye konuştu.

ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ALINDI

Doğal, tarihi veya tarımsal önemleri nedeniyle korunması gereken alanların, rant çevrelerine ait yatırımların önünü açacak şekilde kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Nermin Yıldırım Kara, “Toplum nazarında ise yaklaşık 880 dönümlük bir alanın nasıl bir kullanıma dönüştürüleceği, nasıl bir kamu yatırımının gerçekleştirileceği belirtilmeksizin acele kamulaştırma kararının alınması endişe uyandırmaktadır” dedi.

Ayrıca Arsuz Gökmeydan ve Akçalı sahillerinde de görülen kum zambaklarının dünyada nesli tükenmekte olan bitkiler arasında olduğunu belirten Kara, 2016 yılında uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambağının bitki olarak çıkarıldığı zaman 48.000 TL’ye kadar para cezası uygulandığını söyledi.

VATANDAŞLARA TEBLİGAT GÖNDERİLDİ

Yıldırım Kara, geçmiş dönem içerisinde yörede zeytin yetiştiriciliği yapan vatandaşlara tebligatlar gönderilip, alanlarının boşaltılması istendiğini hatırlatarak, eylül ve ekim aylarında çıkan büyük yangınlardan sonra doğal zeytin ormanlarının böyle sökülmesinin vicdanları sızlattığını vurgulayarak, pandemi sürecinde alınan bu karardan bir an önce dönülmesi gerektiğini belirtti.

AKÇALI’DA OTEL PROJESİ

Öte yandan 2013 yılında hazırlanmış Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsis Şartnamesi'nde, Hatay İskenderun Kıyı Bandı Turizm Merkezi başlığı altında İskenderun Akçalı’da şu an zeytin ağaçlarının sökümü yapılan 515-516 numaralı parsellerde otel ve tatil köyü projesi yer alıyor.