İskenderun anguslara karşı

İki yıldır İskenderun Limanı'na getirilen anguslardan yayınlan koku tüm İskenderun halkını etkiliyor. Halkın kokudan şikayetçi olmasına rağmen Erzin'de de hayvan toplama merkezi yapılacağı söylentisi bölge insanlarını harekete geçirdi. Konu Meclis gündemine taşındı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’daki İskenderun Limanı’na 2018 yılından beri getirilen anguslardan yayılan koku İskenderun halkını rahatsız ediyor. İki senedir konuya çözüm bulunmasını talep eden yerel halk, kokunun yanı sıra hayvanlardan bulaşıcı hastalığın gelebileceği endişesini de taşıyor. Halk, bu soruna çözüm bulunması için iki senede çok defa açıklama yapmasına rağmen sorun hâlâ devam ediyor. Daha angus sorununa çare bulunmamışken, Erzin ilçesinde 25 bin dekar alana serbest bölge angus cinsi ithal canlı hayvan toplama merkezi yapılmak isteniyor. Konu; CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin tarafından Meclis gündemine de taşındı. Hem angusları hem de Erzin’deki hayvan toplama merkezini İskenderun Çevre Derneği Başkanı Nermin Kara ile konuştuk.

 

ANGUS SİYASET ÜSTÜ BİR DURUM OLDU: HERKES RAHATSIZ

2018 Mayıs ayından beri Uruguay, Makedonya gibi ülkelerden İskenderun Limanı’na canlı hayvan getirildiğini söyleyen Kara, baştan beri çok sayıda STK, siyasi parti, meslek odasının tepki gösterdiğini, defalarca da basın açıklaması yapıldığını vurguladı. “İskenderun’da anguslardan rahatsız olmayan bir kişi bile bulamazsınız” diyen Kara, angus sorununun İskenderun’da siyaset üstü bir konu olduğunu belirtiyor.

Konuyu ilettikleri mecraların Limak Port’un gerekli önlemleri aldığını, hayvanların gemiden indirilmesinin daha hızlı şekilde yapılacağı söylendiğini belirten Nermin Kara şöyle konuştu:

"Bazen 2 bin bazen de 20 bin hayvan gelir. Az hayvan getirmeleri sorunu ortadan kaldırmıyor. Bazen haftada 2, bazen ayda 1 sevkiyat oluyor. Koku inanılmaz boyutta. Arsuz, Dörtyol’a kadar gidiyor koku. Denizde kötü görüntü oluşuyor. Bilim insanları yaygın ormansızlaşma, endüstriyel tarım, endüstriyel hayvancılık, endüstriyel madencilik, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın Covid-19 gibi küresel salgınlara yol açtığına ilişkin birçok bilimsel makale yayınlamaktadır. Bilim insanlarının bu öngörülerine kulak vermemiz de toplum sağlığı açısından faydalı olacaktır. İlla da olması gerekiyorsa sevkiyatlar şehir dışına çıksın dedik. Yumurtalık sahili olabilir ya da daha şehrin dışında bir yer olabilir. Teknik sorunlar olduğu söylendi. 2 yıl bitti. Bu sürede alternatif bir yer rahatlıkla yapılırdı. Hâlâ talebimiz karşılanmadı. Limak Port para kazanacak diye biz sağlığımızdan mı olacağız?”

 

'HEM HAYVAN İTHALATINI BİTİRECEĞİZ DİYOR HEM TOPLAMA MERKEZİ YAPIYOR'

İthal hayvanın halkın ucuz et yemesi için getirildiği söylemini hatırlatan Kara, bu kadar hayvan gelmesine rağmen etin hâlâ çok pahalı olduğunu vurguladı. Hükümetin hayvancılık politikasını da eleştiren Nermin Kara şöyle devam etti:

“13 Kasım 2019 TBMM’deki Plan Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli '26 Ekim itibarıyla yeni kontrol belgesi vermiyoruz. İhtiyaç olmadıkça da vermeyeceğiz ama kontrol belgesini eskiden almış olanlar hâlâ devam ediyor' diyor. Pakdemirli, 11 Ağustos’ta bir röportajında ‘Bizim asıl hedefimiz besilik hayvan ithalatını da peyderpey düşürerek, besilik ithalatını da sıfırlıyor olmamız lazım’ demesinin ardından aynı röportajda ‘Bizim hayvanları bir araya getirip toplama merkezi yapmamız lazım’ diyor. 4 Eylül’de ise Hatay’ın Erzin ilçesinde serbest bölge, hayvan toplama merkezi kurulmasından bahsediliyor. Madem hedef et ithalatını sıfırlamak, neden böyle bir hayvancılık serbest bölge yapılıyor. İskenderun halkının 2 senedir çözülmesini beklediği angus sorunu çözülmediği gibi Erzin gibi tarım, turizm kentine hayvan toplama merkezi yapmak istiyorlar. Hem tarımı hem de insanların sağlığını etkileyecek bir proje. Ayrıca hayvan ithalatı için toplama bölgesi yapılacağına yerli besiciye destek verilmeli.”

Erzin’de kurulması planlanan hayvan toplama merkezine Belediye Başkanı dahi herkesin karşı çıktığını vurgulayan Avukat Ümit Arif Özsoy da olayın takipçisi olduklarını, resmiyet boyutuna geçildiğinde hukuki olarak da takipçi olacaklarının altını çizdi.

Angusların getirildiği İskenderun Limanı'nı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak Şirketi işletiyor.