İşkencedere'ye kepçe girdi, İkizdereliler iş makinelerini durdurdu

Jandarma kontrolünde İşkencedere Vadisi’ne giren iş makineleri yöre halkı tarafından durduruldu. Çalışmayı engelleyen İkizdereliler, vadiyi korumaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi’nde taş ocağı açmak isteyen ve önceki gün ağaç kesimine başlayan Cengiz Holding’in iş makinelerini yöre halkı durdurdu.

Bir aydır İşkencedere Vadisi’nde çadır kurarak nöbet tutan yöre halkı, iki gündür güne jandarma barikatıyla başlıyor. Önceki gün ağaç kesimi yapan firma, nöbet tutulan yerden götüremediği iş makinelerini başka alandan gizlice alana soktu. Bunun üzerine yöre halkı, jandarma barikatına rağmen iş makinelerine ulaşmayı başardı. Köylülerin konuştuğu çalışanlar, onlara herhangi bir izin belgesi gösteremedi. Muhtar ve köylülerden oluşan heyet, İkizdere Kaymakamı ile görüşmeler yaparak çalışmaların tamamen durdurulmasını istediler ancak başarılı olamadılar.

KEPÇEYİ KÖYLÜNÜN ÜSTÜNE SÜRDÜ

Bugün de polis ve jandarma korumasında vadiye kepçe getirildi. Yöre halkı, iş makinesi operatörü ile konuşurken, çabalar sonuç vermeyince Dursun Baş isimli köylü kepçenin önüne atladı. Buna rağmen aracını köylünün üstüne süren kepçe operatörü, jandarma koruması altında yoluna devam etti. Yol boyunca yaya ve araç geçişine izin vermeyen polis ve Jandarma, vadiyi tamamen abluka altına aldı. Yaşananları duyanların sayısı her geçen saat artarken, şehir dışından da İkizdereliler kalabalığa katıldı. İkizdereliler, jandarmalara, “Millet ölümle uğraşıyor, biz köyümüzle uğraşıyoruz” diyerek, onların da bölgeden çekilmesini istediler. Bu sırada telefonuyla çekim yapanlara jandarma engel olmaya çalıştı. Kadınların başını çektiği tepkiler büyüyünce iş makineleri çalışmalarını durdurmak zorunda kaldılar.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

Cengiz İnşaat’ın faaliyetlerinin yasal olmadığını vurgulayan köyüler, vadilerinde daha önce de taş ocağı açılmak istendiğini, ancak o zaman başlattıkları yargı süreci sonucunda yargının İşkencedere Vadisi’nin taş ocağı açılmasına uygun olmadığına karar verdiğini hatırlattılar. Yöre halkı, yine aynı kararlılıkla buna izin vermeyeceklerini vurguladılar.