İşkencedere Vadisi'nde taş ocağı için ağaç kesimine başlandı

Rize'nin İkizdere ilçesindeki İskencedere Vadisi'nde açılmak istenen taş ocağı için bugün sabah saatlerinde iş makineleri bölgeye girdi. Bölge halkı ağaç kesimine başlandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rize'nin İyidere ilçesinde projelendirilen Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatı'nda kullanılmak üzere İkizdere ilçesindeki biyoçeşitlilik açısından koruma altında olan İskencedere Vadisi'nde, bölge halkının iddiasına göre ağaç kesimine başlandı. Taş ocağı açılmak istenen alana giden İkizdereliler kesime itiraz ederken, köy muhtarı kaymakam ile görüşmeye gitti. Çalışma yapılan alana çok sayıda jandarma ekibi gelirken, halkın iş makinesinin çalışma alanına geçişine izin verilmedi.

O anları cep telefonuyla kaydeden bir İkizdereli, "Orada tek bir makine var. Yol açmaya çalışıyor. Önce yol açacak. Fakat şirket yetkilileri de ellerinde herhangi bir izin belgesi olmadığı gibi, orman kesimi yapmak için izin belgesi olup olmadığını da gösteremiyor. Dolasıyla kaymakamın ne diyeceğini bekliyoruz. Daha sonra bir ormandan, sağdan soldan bir şekilde olay yerine intikal edeceğiz. Onun için de şu anda beklemedeyiz" dedi. 

İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) Başkanı Ziya Yıldırım ise şu açıklamayı yaptı: "Bu çalışmaları kabul etmiyoruz. Bizler doğamızı, suyumuzu, toprağımızı korumaya devam edeceğiz. Talebimiz açık, taş ocağı değil bölgede istihdamı artıracak çay fabrikası kurulmasını istiyoruz. Toz fabrikası değil. Burası biyoçeşitlilik açısından çok önemli bir bölge. Korunması lazım. Bizler tarım ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Taş ocağı geçimimizi olumsuz etkiler. Bölgemizdeki yaylaların, derelerin turizmle kalkındırılmasını, canlandırılmasını istiyoruz. Taş ocağının bize katacağı yalnızca toz, toprak." (ANKA)