İşkencedere Vadisi’nde korkulan oldu: Dere taşlarla doldu

İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağına karşı İkizderelilerin direnişi sürerken, iş makinelerinin çalışması sonucu dere yatağı taşla doldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Cengiz İnşaat tarafından İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağına karşı İkizderelilerin mücadelesi devam ediyor.

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, İkizdere'de taş ocağına karşı süren doğa nöbetinin 15'inci gününde köylülere destek vermek için bölgeye gitti. Hancıoğlu, yol yapımı sırasında iş makinelerinin yarattığı tahribatı, CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ve avukat Yakup Okumuşoğlu ile yerinde inceledi.

‘SABAH KALKIYORSUNUZ, ARAZİLERİNİZİ ELİNİZDEN ALMIŞLAR’

Hancıoğlu, mücadelenin sonuna kadar süreceğini belirterek, "İkizdere bir turizm cenneti olacakken taş, toprakla dereler kapanmış, harabe bir görünüme dönmüş" diye konuştu. Avukat Yakup Okumuşoğlu, CHP'li Hancıoğlu'na iş makinelerinin yurttaşların tapulu arazilerine girdiğini ifade ederek, "Sabah kalkıyorsunuz, arazilerinizi elinizden almışlar. Akşam kendimize ait olan arazi sabah bir bakıyorsunuz elinizden alınmış. Ne soran ne bilgi veren var. Olağanüstü haller var. Bir uygulama yapıyorlar, acele kamulaştırma. Yani burada acele olan şeyin ne olduğunu anlamak mümkün değil" diye sitem etti. Hancıoğlu ile birlikte çalışma alanını inceleyen İkizdereli bir yurttaş ise yaşanan tahribatı şöyle anlattı: "Dere yatağı şu an komple kayalarla kaplı. Asırlık kestane ağacımız şu anda direnmeye çalışıyor. Bunun da ömrü fazla uzun sürmeyecek gibi görünüyor."

‘DERENİN HALİNİ GÖRSEYDİNİZ, ANLARDINIZ’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından taş ocağıyla ilgili ilçede bilgilendirme toplantısı yapıldı. Altyapı Geliştirme Müdürlüğü Genel Müdürü Yalçın Eyigün’ün katıldığı toplantıya gelen İkizdereliler, derenin taşla dolmasına isyan ederek toplantıyı terk etti. Avukat Yakup Okumuşoğlu da Eyigün’e "Derenin halini görseydiniz, bizi kandırmakla işlerin yürümeyeceğini anlardınız" diye tepki gösterdi.

Daha önce bölgeye AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı ve AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak gelmiş ve köylülerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Yazıcı’nın “Proje ile ilgili bilgi eksiğiniz varsa tekrar size brifing verilsin” demesi üzerine köylüler, “Kendi toprağımızda dayak yiyoruz” diye karşılık vermişti.

CENGİZ İNŞAAT İŞKENCEDERE VADİSİ’Nİ PATLATACAK

Cengiz İnşaat’ın bakanlığa sunduğu proje dosyasına göre taş ocağının yapımı için İşkencedere Vadisi, yılın 312 günü patlatılacak. 2.3 milyon kilogram amonyum nitrat, 72 bin 72 kilogram dinamit ve 144 bin 144 adet patlayıcı kapsülle vadide 231 delik açılacak. Dosyada çalışma süresi ayın 26 günü 24 saat olarak belirtilirken, ÇED alanı içinde kalan tarım arazilerinin kamulaştırma işlemlerinin de başlatıldığı bilgisi yer alıyor.  

(HABER MERKEZİ)