'İşkence gibi infaz yöntemi': ABD'de ilk kez bir kişi nitrojen gazıyla idam edildi

58 yaşındaki Kenneth Eugene Smith'in nitrojen gazıyla gerçekleştirilen idamı dakikalarca sürdü. Görgü tanıkları, Smith'in yaklaşık iki dakika boyunca 'kıvrandığını' bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’de hala yürürlükte olan idam cezası kapsamında, ilk kez bir kişi nitrojen gazıyla idam edildi. Alabama eyaletindeki bir ceza infaz merkezinde kalan Kenneth Eugene Smith'in perşembe akşamı 20:25'te oksijensiz kalarak öldüğü belirtildi. 19:53'te başlayan infaz işlemi, dakikalarca sürdü. Reuters'ın aktardığına göre, infaz öncesinde son sözleri sorulan Smith "Bu gece Alabama insanlığın bir adım geriye gitmesine neden oldu. Beni desteklediğiniz için teşekkürler" dedi. 

'İNSANLIK DIŞI, AŞAĞILAYICI'

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından bu ayın başlarında atanan uzmanlar, infaz yönteminin işkence ve diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı cezalandırma yasağını ihlal edeceği konusunda uyarıda bulunmuştu. 58 yaşındaki Smith, 1989 yılında bir vaizin eşi Elizabeth Sennett'i kiralık katil olarak öldürmekten suçlu bulunmuştu.

Eyalet yetkilileri, 2022 yılında Smith'i zehirli iğneyle idam etmeyi denedi. Smith, zehirli iğne için hazırlanan infaz odasında sedyeye bağlandı. Smith'in avukatına göre, çok sayıda denemeye ve kolunda açılan yaralara rağmen damar bulunamadı ve 'ölüm süresinin' dolması nedeniyle eyalet infazı gerçekleştiremedi. 

'BİRKAÇ DAKİKA BOYUNCA BİLİNCİ AÇIK KALDI'

Perşembe günü infaz odasına yaptığı ikinci ve son yolculukta, sedyeye bağlanan Smith'e bir solunum maskesi takıldı. Maskeye, soluyan kişiyi oksijenden mahrum bırakan saf nitrojen enjekte edildi. İnfazı gözlemlemesine izin verilen gazetecilerden biri, nitrojenin verilmesinin ardından Smith'in bilincinin birkaç dakika açık kaldığını bildirdi. Görgü tanıkları, Smith'in yaklaşık iki dakika boyunca 'kıvrandığını' ve ölümünden birkaç dakika öncesine kadar nefes aldığını belirtti. Eyalet, nitrojen gazı infazının kısa sürede bilincini kaybetmesine neden olacağını ancak bir kanıt bırakmayacağını söylüyordu.

'EN BASİT HALİYELE İŞKENCE' DEMİŞTİ

Smith'in avukatları, müvekkillerinin 'zalim ve alışılmadık' olarak niteledikleri  dedikleri bu yöntemle idam edilmesine itiraz etmiş ancak ABD'de Yüksek Mahkeme itirazı reddetmişti. 

İnfazdan önce BBC'ye konuşan Smith, "Sürekli berbat haldeyim. Düzenli olarak panik atak geçiriyorum. Bunlar gün içinde başa çıkmaya çalıştıklarımın küçük bir parçası. En basit haliyle işkence" demiş ve Alabama'ya 'çok geç olmadan idamı durdurma' çağrısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)