İşitme Engelliler Kış Oyunları mart ayında Erzurum'da yapılacak

20. Kış Deaflympics Oyunları diğer adıyla İşitme Engelliler Kış Oyunları, 2-12 Mart 2024 tarihinde Erzurum'da yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

Emrullah Bayrak

ERZURUM -  İşitme Engelliler Kış Oyunları'na, toplam 7 branşta 40 ülkeden yaklaşık bin sporcu katılacak.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu (TİESF) Başkanı Kerim Vural, Başkanvekili Yakup Ümit Kihtir, Koordinatör Berrak Fırat, Sportif
Direktör Yavuz Tanyeri, Sultan Akyasan, Volkan Kurt ve yönetim ekibiyle görüştü.

Bu organizasyon dolayısıyla Kış Oyunları Heyeti ile görüşmelerde bulunduklarını belirten Sekmen, "Karşılıklı fikir alışverişi yaptık. İnşallah olimpiyat şehrimiz bu büyük organizasyonu da alnının akıyla en güzel bir şekilde gerçekleştirecek" dedi.

4 YILDA 1 DÜZENLENİYOR

Deaflympics, önceden 'Sağırlar için Dünya Oyunları' ya da 'Uluslararası Sağır Oyunları' olarak anılıyordu. Organizasyon, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) bağlı sağırların ileri seviyede rekabet etmesi için dört senede bir yapılıyor. Olimpiyatlardan sonra en uzun süredir yapılan çok sporlu bir etkinlik. Aynı zamanda engelliler için organize edilen ilk oyun. Oyunlar, II. Dünya Savaşı için bir kez iptal olması dışında her dört yılda bir düzenlendi ve ek bir aktivite olan Deaflympic Kış Oyunları, 1949 yılında eklendi.

Sporcuların oyunlara katılabilmek için kulaklarında en azından 55 dBlik bir duyma kaybına sahip olmaları gerekiyor. Kulaklık gibi sesin duyulmasını engelleyici cihazların kullanılması tüm atletlerin aynı seviye olması için yasak.

Şimdiye kadar Yaz Deaflympic Oyunları, 36 şehir ve 21 ülkede yapıldı. Avrupa dışında sadece 5 farklı şehirde organize edildi. Washington 1965, Los Angeles 1985, Christchurch 1989, Melbourne 2005 ve Taipei 2009. Son yaz oyunları Samsun'da 2017 yılında yapıldı. Son kış oyunları ise Rusya'da 2015 yılında gerçekleştirildi.