IŞİD'in 83 yaşında başını keserek katlettiği Suriyeli arkeolog Halid Esad'ın 'bedeni bulundu'

IŞİD'in 2015'te antik Palmira kentinde başını keserek öldürdüğü Suriyeli arkeolog Halid Esad'ın bedeninin bulunmuş olabileceği açıklandı. Buna göre, yeni bulunan üç cesetten birinin, antik hazinelerin yerini söylemeyi reddedince başı kesilen Esad'a ait olduğu düşünülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye yönetimi, IŞİD militanlarının 2015 yılında antik Roma kenti Palmira'da başını keserek katlettiği ünlü arkeolog Halid Esad'ın bedeninin bulunmuş olabileceğini açıkladı. Devlet ajansı SANA'daki habere göre, Palmira'nın 10 kilometre doğusundaki Kahlul'da yeni bulunan üç cesetten birinin 83 yaşında öldürülen Esad'a ait olduğu düşünülüyor. 

Cesetlerin kimlik tespiti için başkent Şam'a götürüldüğü belirtildi. Buna göre, Şam'da DNA analizleri yapılacak.

'BEN PALMİRALIYIM' DEDİ, KENTİ TERK ETMEDİ

Halid Esad, Suriye'nin en önde gelen arkeologlarından biri olarak 50 yılı aşkın süre UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Palmira'da görev yapmıştı. Esad, 83 yaşında olduğu 2015'te, IŞİD'in kente yaklaştığı günlerde, 2 bin yıllık antik kentin ve tarihi eserlerin korunması için çarpıcı bir çaba sergilemiş, Palmira Müzesi'ndeki birçok eserin örgütün kenti ele geçirmesinden önce Suriye devletine teslim edilmesini sağlamıştı. Esad'ın ailesi, ünlü arkeoloğun bu dönemde "Ben Palmiralıyım. Beni öldürseler de burada kalacağım" dediğini aktarmıştı.

HAZİNENİN YERİNİ SÖYLEMESİ İÇİN İŞKENCE YAPTILAR

Ancak örgütün kentte kontrol sağlamasından sonra esir alınmış, gizli hazinelerin yerini söylemesi için işkenceye maruz bırakılmıştı. Ünlü arkeolog, 18 Ağustos 2015'te, maskeli ve kılıçlı IŞİD militanları tarafından Palmira'da bir meydana sürüklenerek götürülmüş, halkın önünde başı kesilerek öldürülmüştü. Esad'ın başı ve bedeni, Palmira'nın simgesi olan Roma sütunlarından sallandırılmıştı.

IŞİD militanları Mayıs 2015'te ele geçirdikleri Palmira'da 2 bin yıllık tapınakların yanı sıra çok sayıda eseri yok etti. Palmira, yaklaşık 10 ay sonra Suriye ordusu tarafından Rusya'nın desteğiyle IŞİD'den geri alındı. (DIŞ HABERLER)