IŞİD yöneticisi: 10 Ekim saldırısını Ebu Zeynep Halebi yaptırdı

IŞİD üyesi Ömer Yetek'in ifadesinde, örgütün Türkiye'deki saldırılarına ilişkin bilgiler verdiği ortaya çıktı. Polis, Yetek’e, IŞİD’in Sedet Peker ve bir milletvekiline suikast hazırlığını da sordu.

IŞİD üyesi Ömer Yetek
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD’in ‘medya bakanlığı’ çalışanı Ömer Yetek’in ifadesi, Ankara’daki 10 Ekim davası dosyasına girdi. Yetek, ifadesinde, IŞİD’in Türkiye’de gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin önemli bilgiler verdi. Yetek’in ifadesiyle ortaya çıkan bilgiler şöyle: “Saldırıları yapanlar Antepli Cengiz’in ketibesindendi (bölük). 10 Ekim saldırısını Ebu Zeynep yaptırdı, IŞİD üstlenmedi. 10 Ekim saldırısındaki ikinci bombacı Mısırlıydı.”

ANKA'dan Tamer Arda Şahin'in haberine göre Polis, Yetek’e, IŞİD’in Sedet Peker ve bir milletvekiline suikast yapacağı yönündeki istihbaratı da sordu.

KİMLERLE KONUŞTUĞUNU VE IŞİD'E NASIL KATILDIĞINI ANLATTI

Ankara Emniyet Müdürlüğü, 2018 yılında yakalanan Ömer Yetek’in 20 Ocak 2018 tarihli ifadesini, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Yetek, ifadesinde, 2 Türk askerinin yakıldığı görüntülerde yer alan İlyas Aydın, Ebu Hanzala kod isimli Halis Bayancuk, Ebu Ubeyde isimli İsmail Aydın ile IŞİD üzerine konuşmalar yaptıklarını; İlyas Aydın’la beraber IŞİD’in sınır emiri İlhami Balı aracılığıyla Suriye’ye geçtiklerini ve 2014 yılında IŞİD’e katıldıklarını anlattı.

'TÜRKİYE’DEKİ EYLEMLERİ O BÖLÜ YAPTI'

Yetek, İlyas Aydın’ın ketibe (bölük) kurma görevi istediğini, ancak bu görevin Gaziantepli Ebu Abdul Muin kod adlı Cengiz’e verildiği söyleyerek, IŞİD’in Suruç saldırısını gerçekleştiren Abdurrahman Alagöz’ün hangi bölükten olduğunu şöyle anlattı:

“Hatta bahsettiğim bu şahıs (Cengiz) 2016 yılında Türkiye’de cezaevindeydi. Bu ketibenin Fursanül Hilafe’dir. O dönemde Türkiye’den gelen Türklerin neredeyse yüzde 90’ı bu ketibedeydi. Ayrıca bildiğim kadarıyla 2015-2016 yılındaki Türkiye’de yapılan eylemlerin eylemcileri, bu ketibe içinden seçilen kişilerdir. Ben bu bilgiyi ilerleyen süreçlerde medya bakanlığında çalıştığım dönemlerde öğrendim. Hatta bu ketibenden olup, eylem yaptığını bildiğim Antep’te bir düğüne yapılan saldırının Ebu Esved ile birlikte aynı ketibeden bir kişinin daha eylem yapmak için Türkiye’ye girdiğini, fakat ne amaçla olduğunu bilmediğim sebepten eylem yamadığını duydum. Suruç olayındaki eylemcilerden Abdurrahman Alagöz de bu ketibedendi. Yine Beyoğlu, Ankara Tren Garı, Sultanahmet saldırılarının da eylemcilerinin bu ketibeden olduğunu biliyorum.”

'İKİNCİ BOMBACI MISIRLI'

Yetek, IŞİD’ın 5 Haziran 2015 tarihinde HDP’nin Diyarbakır Mitingi, 20 Temmuz 2015 Suruç, 10 Ekim Ankara Tren Garı ile 20 Ağustos Gaziantep düğün saldırılarının izinsiz olarak gerçekleştirildiğini öne sürerek, 10 Ekim saldırısı hakkında ikinci bombacının kimliğini tespit edecek bilgileri şöyle verdi:

“Bu eylemin, yine dış istihbarat biriminden dönemin sorumlusu Ebu Zeynep Halebi tarafından izinsiz olarak yapıldığını biliyorum. Eylemcilerden birisi, künyesini bilmediğim Mısırlı bir örgüt mensubu olduğunu, diğerinin ise Türk bir eylemci (Yunus Emre Alagöz) olduğunu biliyorum. Yine IŞİD bu eylemi resmi olarak üstlenmediği için kendi medya birimlerimizde haber yapılmadı. Bizim o dönem sorumlumuz olan Ebu Muhammed Furkan, bana eylemleri IŞİD’in yaptırmadığını, bu eylemlerin Ebu Zeynep Halebi tarafından yaptırıldığını söylemişti.”

Yetek, IŞİD’in Gaziantep sorumlusu olarak bilinen ve Antep’te, Türkiye’deki saldırıları organize eden Abullatif Efe kod isimli Yunus Durmaz’ın IŞİD’in dış istihbarat birimi çalışanı olduğunu kaydederek, “Dış istihbarat biriminde çalışan herkes ve üst düzey yetkililer, her zaman yanlarında canlı bomba yeleği bulundururlar. Bu örgüt içerisindeki kuraldır. Acil durum olduğunda bu şahıslar yanlarında bulundurdukları canlı bomba yeleğini patlatarak hem kendilerini hem de çevresini imha etmek isterler” dedi.

Yunus Durmaz, 19 Mayıs 2016 tarihinde polisin Gaziantep’te düzenlediği operasyonda üzerindeki canlı bomba yeleğini patlatarak ölmüştü.

Yetek, IŞİD’in yönetim şemasını da polisle paylaştı. Şemada, kadın ve çocuk bakanlığından kaymakamlığa kadar birçok devlet yapısına benzer organının olduğu görüldü. Yetek, çalıştığı medya bakanlığının şemasını da aktardı.

SEDAT PEKER VE BİR VEKİLE SUİKAST İSTİHBARATI

Polis, Yetek’e, IŞİD’in Muğla’nın Bodrum, İzmir’in Çeşme ve Aydın’ın Didim ilçelerine yönelik planladığı saldırıları sorarak, “Ercu Bodrum” isimli bir Facebook kullanıcısının paylaşımlarını gösterdi. Polisler, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalarda, Haziran 2016-Ocak 2017 tarihleri itibariyle IŞİD’in eylem hazırlığında olduğuna ilişkin istihbaratı, “Bir milletvekilinin ve Sedat Peker’in de aralarında yer aldığı şahıslara yönelik suikast tarzı sansasyonel eylem arayışında olabileceği, Bodrum, Çeşme ve Didim gibi popüler turistik yerlerde eylem planlamasında bulunduğu, bu amaçla bomba, silah ve mermi gibi malzemelere ihtiyaç duyduğu, malzemelerin teslimini ise İstanbul’da gerçekleştirmeyi planladığı, eylem planlamaları kapsamında ‘Ecu Bodrum’ isimli Facebook kullanıcısı ile bağlantılı olduğunuz bildirilmiştir” diye açıkladı.

HANGİ MİLLETVEKİLİNE SUİKAST YAPILACAKTI?

Polis, Yetek’e, “Eylem düzenlenecek milletvekili kimdir, Sedat Peker ve ismi belirlenemeyen milletvekiline neden ve ne amaçla eylem hazırlığı yapılmaktadır” diye sordu.

Yetek, 'Ecu Bodrum' isimli Facebook kullanıcısının amcasının oğlu Ercüment Yetek olduğunu söyleyerek, “Ben Ercüment ile milletvekiline ve Sedat Peker isimli şahsa eylem yapılması yönünde herhangi bir görüşme yapmadım” dedi. Yetek, Fransız uyruklu Ebu Ömer isimli birinin Bodrum’da bir gemi aracılığıyla yurt dışına birini göndermek istediğini ve Ercüment Yetek ile bu geminin nereye geleceği konusunda konuştuğunu anlattı.

REINA SALDIRISI

Yetek, IŞİD’in 1 Ocak 2017 tarihinde İstanbul’da Reina’da gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin de bilgi verdi. Yetek, IŞİD’in Türkiye’de üstlendiği ilk saldırının Raina olduğunu belirterek, “Bu eylemi IŞİD üstlenmişti. Bu eylem gerçekleştikten sonra örgüt eylemi üstlenmesine rağmen yapan şahsın kimliğini gizledi ve bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı” dedi.