IŞİD saldırısında yaralanan hastanın röntgenini NFT olarak satmaya kalkışan doktora soruşturma

Fransa'da bir doktor, IŞİD'in Paris'te 130 kişiyi öldürdüğü Bataclan saldırılarında yaralanan bir kadının Kalaşnikof mermisi görülen kol röntgenini NFT olarak satışa çıkardı. Doktora tepki yağıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'in Fransa'nın başkenti Paris'te 130 kişiyi öldürdüğü Bataclan saldırısında yaralanan bir kadının röntgenini NFT olarak satmaya çalışan tanınmış bir doktor hakkında soruşturma açıldı. Ortopedik cerrahi uzmanı Emmanuel Masmejean, bir Kalaşnikof mermisinin görüldüğü kol röntgenini hastanın onayını almadan 2 bin 776 dolara NFT olarak satışa çıkardı. Paris'in güney doğusundaki Georges Pompidou devlet hastanesinde çalışan doktor büyük tepki çekerken, disiplin cezasıyla karşı karşıya. 

KADININ SEVGİLİSİ SALDIRIDA ÖLDÜ

Mediapart haber sitesinin aktardığına göre, söz konusu röntgende, Bataclan konser salonu saldırısında yaralanan bir kadının içinde Kalaşnikof mermisi duran kolu görünüyor. Sevgilisi saldırılarda ölen kadının ismi açıklanmazken, doktorun röntgeni OpenSea sitesinde satışa çıkardığı belirtildi. NFT'nin tarifinde Bataclan saldırılarında yaralanan beş kadını bizzat tedavi ettiğini belirten Masmejean, söz konusu röntgende de 'hastanın önkolunda açık bir çatlak olduğunu, yumuşak dokularda bir Kalaşnikof mermisinin görüldüğünü' yazdı.

'UTANÇ VERİCİ VE SKANDAL BİR KARAR'

Masmejean'ın hastanın onayını almadan böyle bir satış yapmaya kalkışması Fransa'da tıp çevrelerini ayağa kaldırdı. Paris'teki devlet hastanelerinden sorumlu Martin Hirsch, 'utanç verici ve skandal' kararı nedeniyle cerrah hakkında hem cezai hem profesyonel şikâyette bulunulacağını açıkladı. Hirsch, hastane çalışanlarına gönderdiği mesajda da "Bu eylem güvenli profesyonel davranışlara aykırı, tıbbi gizliliği tehlikeye atıyor ve Paris hastanelerinin değerlerini çiğniyor" ifadelerini kullandı.

Bataclan saldırısında ölen ve yaralananlar için kurulan 'Life for Paris' derneğinin açıklamasında da, "Bugün, etik kurallarını unuttuğu açık olan bir 'doktorun' aptallığının kurbanı olan saldırı kurbanının yanındayız" denildi. Kardeşlik ve Hakikat isimli ikinci bir dernek de doktorun yaptığını 'tiksindirici' olarak niteledi.

'PİŞMANIM'

Doktor Masmejean ise tepkilerin ardından yaptığı açıklamada röntgeni satışa çıkarma kararının 'bir hata' olduğunu belirterek, hastanın onayını almadığı için pişman olduğunu söyledi. Masmejean, satışı iptal ettiğini de söyledi. (DIŞ HABERLER)