Îşev'in galası yapıldı: 'Sadece dizi değil, Kürtler için arşiv'

Cumartesi 16. bölümü yayımlanan Îşev dizisi, ikinci kez sezon finali yaptı. Batman'da galası yapılan dizinin yönetmeni, “Îşev geçip giden bir dizi değil, Kürt halkı için bir arşivdir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İlk bölümü 3 Kasım 2020’de yayınlanan, kısa sürede internetin çok izlenen ve konuşulan içeriklerinden olan "Îşev" (Bu Gece) dizisi, 16. bölümüyle ikinci kez sezon finali yaptı. Cumartesi günü Batman'da yapılan sezon finali galasına, oyuncuların yanı sıra çok sayıda davetli de katıldı.

'TOPLUMA BİR ŞEY VERDİĞİMİZİ ANLADIK'

Yönetmen Veysel Seçen, "Îşev"in sadece geçip giden bir dizi olmadığını, Kürtler için bir arşiv olduğunu aktardı. Toplumda bir dönüşüm olduğunu gözlemlediklerini belirten Seçen, “Buradan bütün ekip arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Îşev benim için ilk proje değildi. Daha önce Kurdî çalışmalar yapmıştım. Benim en büyük hedefim yer aldığım projelerin Kürtçe olması. Ana dilde çalışmalar yapmak benim için kutsal bir görevdir. Ne kadar eksikliğimiz varsa da birlikte üstesinden geldik, emek verdik. Komşularımız, sokaklarda karşılaştığımız insanlar çalışmalarımızdan dolayı bizi kutluyorlar. Çünkü biz ana dilde çalışmalar yapıyoruz. Çok güzel şeyler duyuyoruz. Bir gün Mizgîn Gulan Tekin yanımıza geldi, henüz ilkokula bile başlamamış bir çocukla karşılaşmış. Çocuk, Gulan'ın yanına gelmiş, ‘Beşa 11an kêngî derdikeve?’ (Gulan, 11’inci bölüm ne zaman yayınlanacak?) diye sormuş. Türkçe veya Kürtçe-Türkçe karışık, 'bölüma onbir kêngî derdikeve' de diyebilirdi. O sırada topluma bir şey verdiğimizi anladık ve çok heyecanlandık. Biz de gurur duyduk. Her ne kadar televizyonda olmasak da, yine de başardık. Bugün Bahoz ile birlikteydik, bir genç yanımıza geldi. Dizideki karakterlerin isimlerini saydıktan sonra ağlamaya başladı sevinçten. Biz gerçekten bir iş yaptığımızı anladık. Îşev geçip giden bir dizi değil, Kürt halkı için bir arşiv olduğunu da söyleyebiliriz” dedi. 

'BU PROJEDE KÜRTÇE VE KÜRT SANATI VAR'

Sokakta büyük bir sevgi oluştuğuna dikkat çeken "Îşev" dizisinin basın danışmanı Egît Firat, “Başlattığımız yardım kampanyası ile topladığımız ve biraz da borç aldığımız parayla son bölümümüzü de tamamladık. Bize göre başarılıydı. Kendi adıma şunu açık bir şekilde ifade edebilirim. Biz amacımıza ulaştık. Bu projede Kürtçe ve Kürt sanatı var. Bunlar insanların gurur duyduğu şeyler. Dizi oyuncularına karşı büyük bir sevgi oluştu sokakta. Biz bunu istiyorduk, başardığımıza da inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

'BU SADECE BİR BAŞLANGIÇ'

Îşev'in yaratıcısı Deniz Özer, 'Îşev' adı altında farkı projelerin olacağına işaret ederek, “Bu projeye göz bebeğim gibi bakıyorum. Çünkü ilk kez kendi ekip arkadaşımla birlikteyim. Çok duyguluyum. Bitiyor diye üzülüyorum ancak hem sevinçliyim hem gururluyum. Duygularım çok değişiyor. Şu an herkes yanımda. Bu gece galamız var. Çok zorluklar çektik, arkadaşlarım büyük bir fedakarlık gösterdiler. Fikir benimdi ancak şimdi hepimizin oldu. Dizinin büyük bir etkisi oldu, insanlar repliklerimizi yapıyor. Biraz ara vereceğiz ama projemiz devam edecek. İlerleyen günlerde daha güzel işler yapacağız. Bu sadece bir başlangıçtı” diye konuştu.

'HERKES KENDİ DİLİNDE KONUŞUYOR'

Diziye ikinci sezonda dahil olan Zeynep Demirhan, tesadüfen dizide yer aldığını ancak güzel bir deneyim olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bahoz ile eskiye dayanan bir arkadaşlığımız vardı. Bir gün Bahoz bana 'Dizinin 2'inci sezonu için oyuncu arkadaşlara ihtiyacımız var' dedi. Daha önce hiç tecrübem yoktu, küçük bir rol olursa benim için de güzel olur dedim ve başladım. Açıkçası böyle büyük bir rol alacağımı beklemiyordum. Birçok arkadaşı orada gördüm, tanıştım. Hayatım için büyük bir artısı oldu. Oradaki arkadaşlık, dostluk, diyalog çok farklıydı. Herkes kendi dilinde konuşuyor, farklı meslek guruplarından bir araya gelmişler. Gece yarılarına kadar çekim yapıyoruz, aç kalıyoruz ancak her şey inanılmaz güzeldi benim için. Bugün de galamız var. Îşev dizisinde yer almak benim için çok güzel bir deneyim oldu. Ailem de çok destek oldu bana. İnşallah devamı gelir.”