'Îşev' dizisi 'Fongogo'da yardım kampanyası başlattı: Bizi destekleyen bir kültür bakanlığımız yok

Îşev dizisinin oyuncuları yeni sezon çekimleri için destek çağrısı yaptı. Dizinin basın danışmanı Egît Firat, “Maalesef bizden başka kimsemiz yok. Biz bizeyiz çünkü bizi destekleyen bir kültür bakanlığımız yok” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Îşev dizisi oyuncuları, dizinin yeni sezon çekimlerine başlayabilmek için yardım kampanyası başlattı. 7 Mart'ta başlatılan kampanyada 200 bin lira toplanması durumunda dizinin yeni sezonu çekimlerine başlanacak. Oyuncular, elde edilen para ile yeni bir dizi projesi daha hayata geçireceklerini açıkladı.

İMKANSIZLIKLAR NEDENİYLE SEZON FİNALİ YAPILDI

Îşev dizisinde yer alan oyuncular, daha önce tiyatro yapan ve aynı zamanda Youtuba'da içerik üreten isimlerden oluşuyor. Oyuncular, pandemi döneminde tiyatrolarının kapanması ve kısıtlanmasıyla oyunlarını dijital ortama taşımaya karar verdi. Böylece daha çok kitleye ulaşmak amaçlandı. Skeç olarak ilerlemesi planlanan ve ilk skecinin adı 'Îşev' olan oyunun sosyal medyada dikkat çekmesi üzerine dizi yapılmaya karar verildi. Şu ana kadar 8 bölümü çekilen dizi, finansal sorunlardan dolayı final yapmak zorunda kaldı. Dizide yer alan oyuncular, 7 Mart'ta fongogo.com'da açtıkları panelde yardım kampanyası başlattı.

'YENİ PROJELERİN ZEMİNİNİ HAZIRLAMAK İSTİYORUZ'

Oyuncular, desteklenmeleri durumunda yapacakları hakkında şöyle konuşuyor: "Sizin de bildiğiniz üzere Kürt Sineması ve Edebiyatı maddi sıkıntılardan dolayı birkaç sayıdan veya bölümden sonra yayın hayatına son vermek zorunda kalıyor. Bizim amacımız ise bu projenin hedeflediğimiz seviyeye gelene kadar kalıcı bir eser olmasını sağlamak. Bunun yanında profesyonel anlamda kamera, ses, ışık ve lojistik ekipmanlar, emek veren teknik ekibin hak edişleri, oyuncu kostümleri, mekan ve salon kiralamaları, set giderleri, temel ihtiyaçlar, yemek, su vb. sıkıntımızı gidererek hem bu proje için hem de yeni gelecek projelerin zeminini hazırlamak istiyoruz.”

'SENARYOSU HAZIR BİR DİZİ PROJEMİZ DAHA VAR'

Îşev dizisinin basın danışmanı Egît Firat, kampanyada hedeflenen paranın toplanması durumunda yeni bir dizi projesi daha hayata geçireceklerine dikkat çekiyor. “Îşev dizisinde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı önümüzü görmek istiyoruz” diyen Firat, “Eğer bu hedeflenen yardım toplanırsa, yeni dizi için de bir bütçe olacak çünkü senaryosu hazır bir dizi projemiz daha var. Biz henüz kampanyayı bitirmedik. Kampanya bitince Îşev'in çekimine başlayacağız. Kampanyayı destekleyenler ellerinden ne kadar geliyorsa o kadar destek verebilirler. O para toplanmasa da projeye devam edilecek. Oyuncular çok zor şartlar ve imkansızlıklara rağmen bu projede yer alıyor. 10 yıl önceye kadar biz toplum içinde Kürtçe konuşmaya utanırdık. 10-15 yıl önce köy okullarında veliler toplantısı düzenlenirken biz anne ve babamızın Türkçe bilmemesinden dolayı utanırdık. Ama bugün bu diziler, Kürtçe tiyatrolar, skeçler, Kürt müziğinin son 15 yıllık gelişimi ve yayılması sayesinde bu kompleksten kurtulduk. Bugün biri Kürtçe bir kelime konuşunca gurur duyuyor. Toplum içinde başı dik geziyor ve konuşmaya çalışıyor. Türkler bile bu seviyeye geldi. Tüm bunlar bu projeler sayesinde oldu. Türkiye’de anadilde eğitim yok. Bu projelere olan ilgi ve Kürtçe'nin talep görmesi, öğrenilmesi için çaba sarf edilmesi politikaya yön veriyor. Biz bunu fark ediyoruz. Youtube üzerinden milyonlarca insan izliyor" ifadelerini kullandı. 

'BİZE DESTEK OLACAK BİR KÜLTÜR BAKANLIĞIMIZ YOK'

"Bizim bir statümüz yok. Bizi destekleyecek bir kültür bakanlığımız yok. Bu yüzden biz bizeyiz. Biz ve halkımızız. Eğer halkımız bize destek olmazsa biz bu imkansızlıklarla bu projeyi nasıl yürütebiliriz? Bu yüzden biz birbirimize destek olmalıyız" diyen Firat, "El ele verelim, ilerleyelim. Maalesef bizden başka kimsemiz yok. Resmi olarak bize yardım yapacak bir kurumumuz yok. Kısacası biz bizeyiz. Bize ne kadar destek olunursa biz de o kadar ilerleyeceğiz" şeklinde konuştu. 

'BÜYÜK BİR KİTLEYE ULAŞTIK VE DESTEKLENDİK'

Îşev dizisinde yer alan oyunculardan olan Şirin Ertaş, tüm imkansızlıklara rağmen diziyi önemli bir noktaya getirdiklerini söyledi. Ertaş, “Dizinin ilk bölümlerini imkansızlıklar içerisinde çektik. Ama buna rağmen diziyi önemli bir noktaya taşıdık. Bu sadece bizim emeğimiz değil, izleyici kitlemizin de emeğiyle oldu. Biz yaptık desek yanılmış oluruz çünkü gerçekten büyük bir kitleye ulaştık ve desteklendik" diye konuştu.

'SANATA VERİLEN DEĞER BU OLMAMALI'

Ertaş, başlattıkları kampanyayla ilgili olarak şunları söyledi: “Açıkçası biz bu kampanyayı yapma taraftarı değildik ama son noktaya gelindi. Çekim döneminde biz kimseden herhangi bir destek göremedik. Sanata verilen değer bu olmamalı. Bazen kızıyoruz bizim o kadar zenginimiz var ve yapılan sanatı görmezden gelmeleri bizi üzdü. Yeri geldi aç kaldık, yeri geldi cebimizde para kalmadı. Biz kafamıza koyduk bir kere. O para toplanmasa da devam edeceğiz. Bu artık bizim dizimiz değil, halkımızın dizisidir. Ben kültürümü bu şekilde yansıtabiliyorsam, taşıyabiliyorsam, elini taşın altına koymak bu kadar zor olmamalı.”

Birbirinden farklı skeçler olarak 3 Kasım 2020'de yayın hayatına başlayan ve ardından diziye dönüşen Îşev; Kürt geleneklerine göre evlilik sürecini ele alan bir  yapım.

 
 
Etiketler Îşev dizi kürtçe