İşçilerine iş yerindeki Covid-19 vakalarını bildirmeyen Amazon 500 bin dolar para cezası ödeyecek

ABD merkezli Amazon firması Kaliforniya'da çalışanlarından iş yerindeki Covid-19 vakalarını gizlediği için 500 bin dolar para cezası ödeyecek. Şirket, aynı zamanda düzenli denetim altında tutulacak

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alışveriş devi Amazon firması, yeni Covid-19 vakalarını diğer çalışanlarına bildirmediği gerekçesiyle 500 bin dolar para cezası ödemeyi kabul etti. Amazon, pandemi boyunca işçilerine yönelik tutumu nedeniyle eleştiriliyordu.

DÜZENLİ DENETİM

ABD'nin ve dünyanın en büyük şirketlerinden Amazon'un Kaliforniya'daki 150 bin işçisinin büyük bir bölümü depolarda çalışıyor. Ancak şirket, çalışanları ile iş yerindeki yeni Covid-19 vakalarını paylaşmadığı için hem para cezası ödeyecek hem de Kaliforniya sağlık yetkilileri tarafından düzenli olarak izlenecek. Anlaşmaya göre Amazon'un iş yerindeki yeni Covid-19 vakasını bir gün içerisinde işçilerine bildirmesi gerekiyor. 

'İŞÇİLER GÜÇSÜZ BIRAKILDI'

San Francisco'da gazetecilere konuşan Kaliforniya Başsavcısı Rob Bonta, "Şirket, stok fiyatlarını ikiye katlayarak tarihi ve doruk noktasına ulaşan satışlarının tadını çıkartırken, depo işçilerine ve yerel sağlık kuruluşlarına yeni Covid vakalarını yeterli ölçüde bildirmede başarısız oldu" ifadelerini kullandı. Bonta, söz konusu 'başarısızlığın' işçileri anlaşılır bir şekilde tedirgin ettiğini, kendilerini ve sevdiklerini korumada güçsüz bıraktığını dile getirdi. 

Bonta, Amazon hakkında alınan kararın ülkede 'türünün ilk örneği' olduğunu söyledi, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 'bilme hakkına' uygun olduğunu aktardı. Kaliforniya'nın 'bilme hakkı' yasasına göre; işverenlerin işçilere çalışma alanındaki Covid-19 vakalarını aktarma, pandemi ile ilgili korunma yöntemlerini paylaşma ve verileri sağlık kurumlarıyla paylaşma gibi zorunlulukları bulunuyor.

PET ŞİŞEYE İDRAR YAPMA ZORLAMASI 

Pandemi süresinde Amazon rekor seviyede kâr elde etse de ismi sık sık çalışanlarına yönelik uygulamalarla anıldı. Nisan ayının başında şirketin 'çalışanlarını pet şişeye idrarlar yapmak zorladığı' iddia edilmişti. Amazon'dan yapılan açıklamada, sürücülerin özellikle salgın döneminde umumi tuvalet bulmakta 'güçlük çektikleri' belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)