İşçiler, Çerkezköy’de greve çıkıyor

ADKOTURK Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, sendika üyesi olan 21 işçinin iş akdini Kod-29’u gerekçe göstererek fesih etti. Sendika, 23 Ağustos’ta fabrika önünde grev yapma kararı aldı.

İşçiler 128 gündür fabrika önünde mücadelesini sürdürüyor
Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil

TEKİRDAĞ - Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren ADKOTURK Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nde çalışan 21 işçi, Kod-29 gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. İşçiler, Türk-İş’e bağlı Tek Gıda İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını ileri sürerek sendika ile grev yapma kararı aldı.

İŞVEREN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNE OTURMADI

2010 yılından bu yana Çerkezköy OSB’de faaliyet gösteren ve makarna üretimi yapan fabrikada, 600 işçi çalışıyor. 2017 yılı itibariyle, Tek Gıda İş Sendikası’nın örgütlendiği fabrikada, çalışanların büyük çoğunluğu sendikaya üye oldu. Bakanlık, işyerinde yeterli üye sayısına ulaşıldığı yönünde tespitte bulunmasının ardından Tek Gıda İş Sendikası, yetkili sendika olarak belirlendi. İşveren yaşanan duruma itirazda bulunarak, konuyu mahkemeye taşıdı ve dört yılın sonunda Şubat 2021 tarihinde sendikanın haklı ve yetkili sendika olduğuna karar verildi. Mahkemenin verdiği kararın ardından bakanlık, “2 yıllık toplu iş sözleşmesi yapabilir” yönünde sendikaya yetki verdi. Ancak, bakanlığın ve mahkemenin kararına rağmen işveren toplu iş sözleşmesine oturmadı. Toplu iş sözleşmesine oturmayan işveren, sendika üyesi olan 15’i kadın, 6’sı erkek olmak üzere 21 işçinin, iş akdini Kod-29’u gerekçe göstererek, fesih etti. Tek Gıda İş Sendikası üyeleri, toplu iş sözleşmesi hakkı ve işten atılan işçilerin yasal hakları için 128 gündür fabrika önünde mücadelesini sürdürüyor.

23 AĞUSTOS’TA GREVE GİDİLECEK

Yaşanan süreci anlatan Tek Gıda İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, işverenin sendikalı işçilere baskıda bulunduğunu belirtti ve işçilerin anayasal hakları için 23 Ağustos 2021 Pazartesi günü fabrika önünde, greve gideceğini kaydetti. İşverenin mart, nisan ve mayıs aylarında toplam 21 sendika üyesi çalışanının iş akdini fesih ettiğini belirten Durdu, “İşçiler, sendikaya üye oldukları ve yapılan tüm baskılara rağmen sendikadan istifa etmedikleri için Kod-29 gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. 128 gündür hem anayasal hakkımız olan toplu iş sözleşmesi için hem de işten atılan arkadaşlarımızın yasal hakları için fabrika önünde mücadelemizi sürdürüyoruz. İşçiler olarak, haklarımızı alana kadar direnmeye devam edeceğiz” dedi.

‘İŞÇİLERE GREVE KATILMAMASI YÖNÜNDE BASKI YAPILIYOR’

Durdu, “İşveren tarafından çalışanların greve katılmaması yönünde baskı, tehdit ve mobbing uygulanıyor. Yine işveren, çalışanların greve çıkmamaları konusunda cep telefonlarına mesaj gönderiyor. Greve çıkmaları durumunda ise işe alınmayacakları, tazminatların ödenmeyeceği yönünde söylemlerde bulunularak korkutulmaya ve caydırılmaya çalışılıyor. Patronlar birleşerek, Çerkezköy’deki grevin olmaması için mücadele ediyor” diye konuştu.

‘İŞÇİLER HAKLARI İÇİN GREVE ÇIKMALI’

İşçilerin greve katılması konusunda çağrıda bulunan Durdu, sözlerini şöyle tamamladı: “İşçi arkadaşlarımız, işverenin baskısına boyun eğmeyip, sendikayla birlikte greve çıkarsa amacımız başarıyla sonuçlanır. Eğer arkadaşlarımız greve çıkmazsa, orada sendikanın yetkisi düşer ve istenen mücadele olmaz. Fabrikada çalışanlar, asgari ücretle çalışıyor. Eğer işçiler; asgari ücretle çalışmak istemiyorsa, insan onuruna yaraşır bir ücret, yılda dört ikramiye, izin, bayram ve yakacak yardımı almak istiyorlarsa, greve çıkarak bu haklarını dile getirmeliler. İşçiler, hakları için greve çıkmalı ve mücadele etmeli. İşçiler, sosyal haklarını alıp devlet memuru gibi iş güvenliğinin olduğu bir işletmede çalışmak istiyorlarsa birlik olmaktan ve sendikalı olmaktan başka çareleri yoktur.”