İşçi sendikaları: Lebaleb kongrelere izin verenler 1 Mayıs kutlamalarını engellemeye kalkmamalı

İşçi sendikaları, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, “Lebaleb kongrelere izin verenler işçilerin 1 Mayıs'ı engellemeye kalkmamalıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İstanbul İşçi Sendikaları Şube Platformları, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin çevrimiçi açıklama yaptı. İşçi sendikaları konfederasyonlarına birleşik ve güçlü 1 Mayıs’ın birlikte örgütlenmesi çağrısını yapıldı.

Lastik-İş Sendikası'ndan Yasin Onar, Turan Plastik'te patronların sendikalaşma sürecini, engellemelere karşı yaşananları anlattı.

Onar, “23 Şubat 2021 tarihinde yetki belgemiz elimizde ulaştı. Bununla ilgili her türlü girişimimize rağmen Turan Plastik'teki iş verenleri kesinlikle masaya getiremedik. Bu sürede içerideki arkadaşlarımızı türlü bahanelerle çok ağır mobbing'e maruz bıraktılar. Sendikadan istifa etmeleri yönünde çağrılarla büyük bir baskı kurulmaya başlandı. Bu baskı neticesinde bazı kişiler istifa etti. Ama çoğunluğumuz yine de orada. Basın açıklaması yapmak için kapı önüne gittiğimizde büyük bir kolluk kuvveti katılımına şahit olduk. 30 kişilik basın açıklamasına karşı yaklaşık 300 kolluk kuvvetinin orada olduğunu gördük. Arkadaşlarımıza bu mücadeleden asla geri durmamalarını söyledik. Birlik ve beraberliğimiz bu davayı kazanmamızı sağlayacak. İş yeri temsilcimiz Kod-29'la işten atıldı. İş yeri temsilcimize suç duyurusunda bulunuldu içerden bazı kişiler tarafından. Mücadelemiz devam ediyor. Arabulucu sürecindeyiz" diyerek yaşananları anlattı.

'MİLYONLARCA İŞÇİNİN 'ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ' HAYKIRIŞI'

Basın açıklamasını okuyan Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, Covit-19 salgınının 1 yılı aşkın bir zamanı geride bıraktığını belirterek bu süre içerisinde işçi sınıfının ve emekçilerin hiçbir talebinin karşılanmadığını söyledi.

“Çarklar adeta işçi ve emekçilerin canı pahasına döndürüldü” diyen Tuna, şöyle devam etti: “Evlerine kapanıp işçilerin taleplerine kulak kapatanlar bu durumu adeta işçi sınıfının kazanılmış haklarına bir saldırının vesilesi haline getirdiler. Ücretsiz izin ile işçilerin rızası alınmadan milyonlarca işçi günlük 47 liraya mahkûm edildi. 'İşten atma yasak' dediler ancak yine yüz binlerce işçi Kod-29 ile işten atıldı. Pandemi esnek çalışmanın kuralsızca uygulanmasının, düşük ücretin, işten atmanın ve çark dönsün diye can vermenin adı oldu.Yine her fırsatta işçilerin temel haklarına göz dikildi. Şimdi yeni torba yasada rapor parası hakkımız da yok edilmek istenmektedir. İşçi sınıfı düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşullarının en dibine doğru itilmek istenmektedir. Milyonlarca işçinin 'çalışırken ölmek istemiyoruz' haykırışı ise güçlü ve birleşik bir mücadele biçiminde olmadığı için boğuntuya geliyor.”

'1 MAYIS KUTLAMALARI ENGELLENMEMELİ'

1 Mayıs’ın işçi sınıfının birleşik mücadelesinin, örgütlenmesinin yılı olması gerektiğinin altını çizen Tuna, "Bu konuda konfederasyonlarımıza birleşik ve güçlü 1 Mayıs’ın birlikte örgütlenmesi çağrısını yapıyoruz. 'Hafta sonu yasakları ile birlikte 1 Mayıs’a izin verilir mi?' gibi kamuoyundaki tartışmaları ise gereksiz bulduğumuzu ilan etmek isteriz. Lebaleb kongrelere, mitinglere izin verenler işçilerin 1 Mayıs kutlamalarını engellemeye kalkmamalıdır. 1 Mayıs gününde ve anlamına uygun kutlanmalıdır. Bu konuda konfederasyonlarımızın ortak alacağı kararlara siyasi iktidar engel olmayı düşünmemelidir. Bu tartışmalar bir kenara bırakılıp işten atmaların yasaklanması, Kod-29 uygulamasının yasadan çıkarılması, işçilerin iş akitlerinin feshi durumun da ispat yükünün patronlara getirilmesi ve işçilerin hak kaybına uğramaması taleplerimiz için harekete geçmeliyiz. Düşük ücretle çalıştırılan milyonlarca işçi enflasyona ezdirilmiştir ve işçiler insanca yaşayabilecekleri bir ücret istemektedir.”

'1 MAYIS START'INI VERİYORUZ'

Covid-19'un meslek hastalığı sayılması ve vefat edenlerin iş kazası kapsamına alınmasının başta sağlık sektörü olmak üzere işçi ve emekçilerin acil talepleri arasında yer aldığına vurgu yapan Tuna, “Taleplerimizin hayat bulmasının tek yolu işçi sınıfı ve emekçilerin birleşik mücadelesine bağlıdır. Bu nedenle platform olarak 2021 1 Mayıs’ını bir haftaya yayılan fabrika ve işyeri kutlamaları ile sürdürme çağrısı yapıyoruz. 2020 1 Mayıs’ı ülkemizde son yılların en yaygın 1 Mayıs’ı olmuştu ve bu deneyimimize dayanarak tüm fabrikaları 1 Mayıs alanına çevirmek için tüm sendikalarımıza ve işçilerimize çağrı yapıyoruz. Güvenceli iş, insanca yaşam ve işçiler 1 Mayıs’a 1 Mayıs fabrikalara şiarıyla bu yılın start'ını veriyoruz ve bir kez daha diyoruz ki; Bu 1 Mayıs işçi sınıfımızın ve emekçilerin ortak sorunlara karşı birleşik mücadelesinin örgütlenmesinin yılı olmalıdır. Fabrikalardan başlayarak her yerde bileşik ve güçlü bir 1 Mayıs için harekete geçmenin zamanıdır” diye konuştu.