İş makinesini izlerken, tarihi eser buldu

Bursalı Erdoğan Tunaboylu, evinin balkondan iş makinesi izlerken tarihi bir keşfe imza attı. İnşaat alanında çalışan kepçenin topraktan düz bir parça çıkardığını fark eden Tunaboylu, daha sonra molozların arasında kalan ve erken Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen mezar stelini çıkarıp belediye ekiplerine teslim etti. 2 bin yıllık olabileceği belirtilen stel Arkeoloji Müzesi'ne götürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bursa Nilüfer'de inşaatta çalışan iş makinesini izleyen bir kişinin dikkati, 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen tarihi eserin molozların arasında kaybolmasına engel oldu.

Kurtuluş Mahallesi'ndeki inşaat alanında istinat duvarı yapılması için kazı çalışması yapıldı. Bu sırada iş makinelerinin çalışmasını, alanın yanında bulunan apartmandaki dairesinin balkonundan izleyen Erdoğan Tunaboylu, kepçenin topraktan düz bir parça çıkardığını fark etti.

Evinden çalıştığı için o an kazı alanına gidemeyen Tunaboylu, mesai bitiminin ardından inşaata gidip mermer parçalarını molozların arasından çıkardı. Üzerinde kabartmalar bulunan parçaların tarihi eser olduğunu düşünen Erdoğan Tunaboylu, polisi aradı. Polisin yardım istediği Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tarih Turizm Bürosu görevlileri de ilk incelemenin ardından erken Roma dönemine ait olduğunu düşündükleri mezar stelinin yaklaşık 2 bin yıllık olabileceğini söyledi. Mezar steli, detaylı inceleme yapılmak üzere Bursa Arkeoloji Müzesine götürüldü.

'ÖNEMLİ BİR PARÇA OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜK'

Dördüncü kattaki dairesinden çalışmayı izlediğini ifade eden Tunaboylu, tarihi eseri buluşunu şöyle anlattı:  "Kepçenin topraktan düzgün şekilli bir parça çıkardığını gördüm. Evden çalıştığım için o an gidip bakamadım. Mesaim bittikten sonra o parçaları incelemek istedim. İki mermer parçası tamamen toprak içindeydi. Önce alt kısım olan parçayı inceledim. Mermerlerin üzerinde kabartma aradım ama göremedim. Diğer parça toprağın daha da altındaydı. Daha sonra ona baktım. Mermerin üst kısmının üçgen olduğunu fark ettim. Toprağı eşeleyince şeklin devam ettiğini gördüm. Mermer parçalarını tek kişi kaldırmak çok zordu. Eniştemle birlikte çıkarıp bina kapısının önüne getirdik. Suyla yıkadık ve üzerindeki kabartmaları gördük. Daha sonra önemli bir parça olduğunu düşünerek hemen gerekli yerlere bilgi verdik." (AA)