İş kazasında işçiyi suçlu bulmaya çalışan firmaya ceza

İstanbul'da günde yüzbinlerce insanın metro, metrobüs duraklarında kullandığı yürüyen merdiven ve asansörlerin tamiratını yapan ThyssenKrupp şirketinde çalışan işçi ağır yaralandı. Şirket, işçiyi suçladı. Mahkeme ise şirketi haksız bularak işçiye tazminat verilmesine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'daki Seyrantepe metro durağında 2017'de asansör arızasını gidermek için tek başına ve eksik ekipman verilerek kaza yerine gönderilen 22 yaşındaki işçi Enes Soylu'nun açtığı davada karar açıklandı. İstanbul'daki bütün metro asansörlerini ve yürüyen merdivenlerin tamiratını yapan ThyssenKrupp firması işçiyi suçlu çıkarmaya çalıştı ancak bilirkişi raporu ve mahkemenin görüşü firmayı haksız çıkardı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA RAĞMEN İŞÇİYİ SUÇLADILAR

Soylu, metrodaki asansörün revizyon tuşunun bozuk olması sebebiyle asansör kabini ile tavan arasında sıkışarak ezilmiş ve itfaiye yardımı ile çıkarılmıştı. Omurilik kırıkları ve patlayan damarlar nedeniyle Soylu ağır ve riskli ameliyatlar geçirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan tetkikler ve araştırma sonucu Soylu, yüzde 31.20 oranında sürekli iş görmezlik raporu aldı. Ancak tüm bu tespitlere rağmen söz konusu firma, Soylu'nun tek başına işe gittiğini, iş güvenliğini almadığını ileri sürerek işçiyi suçladı.

Mahkeme dosyasına sunulan bilirkişi raporunda kazanın oluşumunda, işveren şirketin iş prosedüründe disiplinsiz, kontrolsüz bir çalışma düzeninin olması, asansörlerin TSE standartlarında olmaması, asansörlerin kontrollerinin fenni muayenelerinin, aylık bakımlarının olmaması ve en önemlisi asansörde revizyon tuşunun bozuk olmasının kazaya sebebiyet verdiğini açıkladı. Ayrıca raporda, asansörde olması gereken yaşam alanının olmamasının da Soylu'nın yüksek basınçla ezilmesine neden olduğu belirtildi.

'ASANSÖRLERİ KULLANAN HERKESİN HAYATI TEHLİKEDE'

Soylu'nun avukatı Mensur Çil, müvekilinin suçlu çıkarılmaya çalışılmasına tepki göstererek bu asansör ve merdivenleri günde yüzbinlerce insanın kullandığının altını çizdi. Çil, şunları söyledi: “Kazanın meydana geldiği asansör, Asansör Yönetmeliğinin Ek-I’de Temel Sağlık ve Güvenlik Gerekleri düzenlemesinin 2.2. ve 2.3. Maddelerinde yer alan şartları taşımış olsaydı zaten müvekkilimiz ezilmemiş ve kazadan yara almadan kurtulmuş olacaktı. Maalesef kazanın meydana geldiği asansör yönetmelikte öngörülen hiçbir şartı taşımamakta. Sadece müvekkilimizin değil o asansörlere binen herkesin hayatı ve sağlığı tehlikeye düşecektir. İş yerinde iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili olarak yasal mevzuat çerçevesinde alınması gereken tedbirlerin hiçbiri alınmamıştır. Ağır ve yüksek tehlikeli işte iki kişi görevlendirilmesi gerekirken mobbing uygulanarak müvekkil tek başına çalıştırılmıştır. Bu durum kamera kayıtları ve tüm tutanaklarla sabittir. İşin barındırdığı risklerle ilgili olarak herhangi bir tedbir alınmadığı gibi müvekkilimizin kendisini kazalara karşı koruyacak güvenlik ekipmanı dahi yeteri kadar verilmemişti. Ancak davalı vekillerince vücudunun 1/3’ünü kaybeden müvekkilin sanki ezilmek için çaba sarf ederek kendisini kasten ezdirdiği gibi beyanlar kabul edilebilir değildir.”

MAHKEME İŞÇİYİ HAKLI BULDU

İstanbul 6'ncı İş Mahkemesi, firmayı haksız bularak Soylu'ya tazminat verilmesine karar verdi. Firma ise mahkemenin bu kararına itiraz ederek davayı İstinaf'a taşıdı. İstinaf'tan gelecek karar iş kazalarında patronların, işçileri haksız çıkarmaya çalıştığı birçok dava için de emsal niteliği taşıyacak.