İrlanda'da cinsiyetçi Anayasa'ya karşı referandum kararı

İrlanda'da, "Devlet, annelerin evdeki görevlerini ihmal edecek şekilde çalışmak zorunda kalmamalarını sağlamayı hedefler" maddesinin, Anayasa'dan çıkarılmasına ilişkin referandum düzenlenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İrlanda hükümeti, ayrımcı ve cinsiyetçi bir maddenin anayasadan kaldırılmasına ilişkin referandum düzenleneceğini duyurdu. "Devlet, annelerin evdeki görevlerini ihmal edecek şekilde çalışmak zorunda kalmamalarını sağlamayı hedefler" cümlesinin yer aldığı 41'inci maddenin, Anayasa'dan çıkarılması için kasım ayında referanduma gidileceği belirtildi.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, "Hükümet, toplumsal cinsiyet eşitliğini güvence altına almak ve modası geçmiş 'evdeki kadın' ifadesini kaldırarak Anayasa'yı değiştirmek üzere bir referandum düzenleyecek" dedi. Geçtiğimiz yıl Varadkar, 'sorun çok karmaşık olduğu' için tarih vermeden referandumu 2023'te düzenleme sözü vermişti.

KÜRTAJ YASAĞINA YÖNELİK 'SESSİZ DEVRİM'

İrlanda'da 2018 yılında, halkın çoğunluğu kürtaj referandumunda 'evet' oyu kullanmış ve kürtaj yasağı gevşetilmişti. Dönemin başbakanı Barbara Wesel, mutlak kürtaj yasağıyla ilgili maddenin Anayasa'dan çıkarılmasından yana olanların zaferini "Sessiz devrim" olarak nitelemişti. (DIŞ HABERLER)