İrlanda, İsrail işgalini 'de-facto ilhak' olarak tanımlayan ilk AB ülkesi oldu

İrlanda, İsrail'in işgalini 'de-facto ilhak' olarak tanımlayan ilk AB ülkesi oldu. Hükümet, İsrail'in Filistin topraklarındaki 'de-facto ilhakını' kınayan parlamento önergesini destekledi.

Simon Coveney
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İrlanda hükümeti, İsrail'in Filistin topraklarındaki 'de-facto ilhakını' kınayan parlamento önergesini destekledi. İsrail'in Filistinlilere 'adaletsiz' muamelesini kınadığını söyleyen Dışişleri Bakanı Simon Coveney, "İsrail'in yerleşimini genişletme amaçlı eylemlerinin ölçeği ve arkasındaki zihniyet, bizi gerçekte neler yaşandığı konsunda dürüst olmamız gereken bir noktaya getirdi. Bu, de-facto ilhaktır" dedi. Coveney'in açıklamalarıyla beraber İrlanda, İsrail'in işgalini 'de-facto' ilhak olarak tanımlayan ilk Avrupa Birliği (AB) üyesi oldu.

İrlanda Dışişleri Bakanı, İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) eski siyasi kanadı olan Sinn Féin tarafından parlamentoya sunulan önergeye, abluka altındaki Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın İsrail'e yönelik roket saldırılarının kınanması için de bir madde eklenmesi gerektiğini belirtti. Ancak Sinn Fein'in, bu değişikliği desteklemediği kaydedildi.

Sinn Féin üyesi John Brady, "İrlanda, AB ve BM Güvenlik Konseyi içinde, ilkeli ve ahlaki açıdan sağlam bir yaklaşımın oluşturulması adına yol gösterici olabilir" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)