İrfan Fidan iki ayda Anayasa Mahkemesi üyesi oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay'da Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliği için yapılan seçimde en çok oyu alan isimler arasından seçimini yaptı. Yargıtay’a atanmasının hemen ardından, henüz hiçbir dosyaya bakmadan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday olan eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan AYM üyeliğine atandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay üyeliğine seçileli iki ay bile olmayan eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı. Adı Gezi, Kavala, 17-25 Aralık, MİT tırları dosyaları ile duyulan Fidan'ın, Anayasa Mahkemesi'ndeki üyeliği 12 yıl sürecek. 

Erdoğan'ın imzasıyla Anayasa Mahkemesine üye seçilmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Fidan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 146 ve 147'nci maddeleri ile Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 6, 7 ve 10'uncu maddeleri gereğince Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından seçildi. Daha önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde bulunan Fidan, Hakimler ve Savcılar (HSK) Genel Kurulunca 27 Kasım 2020'de Yargıtay üyeliğine seçilmişti. Fidan Yargıtay'a atanmasının hemen ardından, daha hiçbir dosyaya bakmadan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday olmuş ve en yüksek oyu almıştı.

DİĞER ADAYLAR ÇEKİLDİ

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun 27 Kasım 2020 tarihinde Yargıtay üyeliğine seçilen Eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın adı nikahının ardından eşiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etmesiyle de gündeme geldi. Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi üyesi olan Burhan Üstün’ün 10 Ocak 2021’de emekli olması nedeniyle yerine gelecek isim için Yargıtay Genel Kurulu’nda seçim yapılmıştı. Ancak seçimlerde İsa Çelik, Şaban Kazdal ve Yusuf Kuzu’nun adaylıktan çekilmesi ve Nevzat Karababa ile Mikail Özdemir’ın aday olmayacağını açıklamasının ardından İrfan Fidan’ın seçilebilmesi için baskılar olduğu öne sürülmüştü. Seçimlerin sonucunda İrfan Fidan 107 oy, Nevzat Özsoy 65 oy, Mustafa Erol 52 oy alarak Erdoğan'ın seçmesi için Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek isimler oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay'da Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimde en çok oyu alan isimler arasından seçimini yaptı. Yargıtay’a atanmasının hemen ardından, henüz hiçbir dosyaya bakmadan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday olan ve en çok oyu alan Fidan’ın Anayasa Mahkemesine üye atanmasına ilişkin karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

ADI 17-25 ARALIK'TA DUYULDU

İki aydan kısa bir sürede başsavcılıktan Anayasa Mahkemesi üyeliğine yükselen eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, AKP açısından en kritik davaların savcısı olarak biliniyor. Gezi Davası ve Osman Kavala iddianamelerini yazan savcı olarak bilinen Fidan’ın ismi ilk kez 17-25 Aralık sürecinde duyuldu. 25 Aralık’ta dosya kendisine verilen Fidan’ın yaptığı soruşturma sonrasında aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Rıza Sarraf’ın da bulunduğu 96 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verilmişti. İrfan Fidan’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde olduğu dönemde soruşturmasını yürüttüğü, ‘MİT Tırları’, ‘Osman Kavala’, ‘Gezi’, ‘Cübbeli Ahmet Hoca’, ‘Selam Tevhid’ gibi çok sayıda dava bulunuyor. (HABER MERKEZİ)