VİDEO

İran'dan Van'a, hurdadan sanata yolculuk

Van’da yaşayan İranlı heykeltıraş Ali Mutii, hurdacılardan topladığı demirlerle birbirinden farklı heykeller üretiyor. Kendini sadece bir heykeltıraş değil, geri dönüşüm sanatçısı olarak da tanımlıyor

VAN - İranlı heykeltıraş Ali Mutii, hurdacılardan topladığı malzemelerle ortaya sanat eserleri çıkarıyor. Van'da yaşayan Mutii, 2007 yılında İran'dan ayrılarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yerleşti ve orada 9 yıl kaldıktan sonra Türkiye'ye gelerek Van'da yaşamaya başladı. Sanata olan ilgisinin küçük yaşlardan beri var olduğunu söyleyen Mutii, şimdi ise Selimbey Mahallesi'nde kendi imkanlarıyla kurduğu küçük bir atölyede heykeltıraşlık sanatını sürdürüyor.

Mutii'nin sanatı, hurdalardan topladığı demir parçaları ile şekil vererek ortaya çıkardığı eserler ile özelleşiyor. Demire verdiği şekillerle, insana ve hayvana dair figürleri de en ince detaylarıyla tasarlayarak ortaya çıkarıyor. Oyuncak ve süs eşyaları da yapabilen Mutii, sanatı ile geçimini sağlıyor.

Her bir eserinin kendine özgü olduğunu ifade eden Mutii, kendini sadece bir heykeltıraş olarak tanımlamıyor, aynı zamanda bir geri dönüşüm sanatçısı olarak da görüyor. Hurdalardan topladığı malzemeleri değerlendirerek, onları yeniden hayata kazandırıyor.

Mutii, sadece dördüncü sınıfa kadar okul okuyabilmiş. Kendisinin herhangi bir sanat eğitimi almadığını ve kendi çabalarıyla heykeltraşlık yönünü geliştirdiğini belirtiyor. Mutii, yalnızca bu alanda çalışmıyor. Şimdiye kadar tek teker üzerinde hareket edebilen bir motosiklet ve araba da dahil olmak üzere farklı projeler üretti.