İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Hamaney'den yüksek katılım çağrısı

Komşu İran, yarın cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gidecek. Muhafazakâr aday İbrahim Reisi'nin favori gösterildiği oylama öncesinde, ruhani lider Hamaney'den sandığa gitme çağrısı geldi.

İbrahim Reisi, kadınlardan da destek alıyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, yarın düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yüksek katılım çağrısında bulundu. Hamaney, seçimlere düşük katılımın İran'a dışarıdan gelen baskıyı artıracağını vurguladı.

Resmi seçim anketlerine göre İran'da seçimlere katılımın yüzde 41 kadar düşük seviyelere inebileceği belirtilirken, Hamaney de  televizyondan yayınlanan konuşmasında, "Eğer seçime katılımda düşüş yaşarsak, düşmanlarımızın baskısı artacaktır" dedi. Hamaney, "Eğer yeni cumhurbaşkanı oyların önemli bir çoğunluğu ile seçilirse, güçlü bir cumhurbaşkanı olacak ve önemli görevleri yerine getirebilecektir" diye konuştu.

ADAYLAR KİM?

İran seçimlerinin favorisi olarak ise Hamaney'e yakınlığı ile tanınan muhafazakâr aday İbrahim Reisi. Dört yıl önceki seçimlerde oyların yüzde 38'ini alan Reisi'nin seçimi kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Aday olmak için Merkez Bankası Başkanlığı görevini bırakan reformist Abdulnasır Himmeti ise seçimin ikinci önde gelen adayı. Diğer iki adaysa, eski bir Devrim Muhafızları komutanı olan muhafazakâr Muhsin Rızai ve Emir Hüseyin Kadızade Haşimi.

İlk etapta 300'den fazla kişinin aday adaylığı için başvuruda bulunduğu seçimlere, yedi ismin katılmasına izin verilmişti. Bu yedi adaydan beşi muhafazakâr, ikisi reformcu kanada mensuptu. Ancak seçime günler kala, aday sayısı dörde düştü.

ÇEKİLENLER REİSİ'NİN ŞANSINI ARTIRDI

Anketlerde en düşük oranlarda gösterilen ve ılımlı kanattan olan eski cumhurbaşkanı yardımcısı Muhsin Mihralizade, yarıştan Himmeti'nin lehine sayılabilecek bir kararla çekildi. Dün ise eski nükleer baş müzakereci Said Celili ile muhafazakâr milletvekili Ali Rıza Zakani, Reisi lehine adaylıktan çekildiklerini duyurdu. Rızai ile Haşimi'nin de seçime saatler kala, Reisi'nin lehine çekilebilecekleri öne sürülüyor.

NÜKLEER POZİSYONDA DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

Seçimler İran'ın, 2015 tarihli nükleer anlaşmayı canlandırmak için Viyana'da müzakereler yürüttüğü bir dönemde düzenleniyor. Öte yandan, nükleer müzakerelerdeki pozisyonun bizzat Hamaney tarafından belirlenmesi nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimlerinin İran'ın bu konudaki dış politikasında bir değişikliğe yol açması beklenmiyor. (DIŞ HABERLER)