İran: Yunanistan'ın petrol tankerindeki mürettebat gözaltına alınmadı

İran'la Yunanistan arasında karşılıklı olarak petrol tankerlerine el konulmasıyla ilgili kriz devam ediyor. İran, Yunanistan'ın el konulan iki tankerinden mürettebatın gözaltında olmadığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın Ege kıyılarında 25 Mayıs'ta İran'a ait petrol tankerini alıkoymasına misilleme olarak Devrim Muhafızları'nın iki Yunan tankerine el koymasıyla devam eden krizde karşılıklı açıklamalar sürüyor. 

Reuters'in aktardığına göre, İran Devlet Denizcilik Kurumu, Devrim Muhafızları'nca el konulan , "Prudent Warrior" ve "Delta Poseidon" isimli iki Yunanistan tankerindeki mürettebatın gözaltına alınmadığı, halen gemide konaklamaya devam ettiği ve sağlık durumlarının iyi olduğunu açıkladı. Açıklamada, petrol tankerlerlerine "denizcilik ihlalleri" nedeniyle el konulduğu belirtildi. 

"İran bayrağı taşıyan bir gemideki yüke el konulması Yunanistan hükümeti ve gemiyi yasa dışı olarak alıkoyanların sorumlu tutulacağı uluslararası bir haydutluk örneğidir

ABD'NİN TALEBİYLE ALIKONULMUŞTU

İran'dan 25 Mayıs'ta yapılan açıklamada, olumsuz hava koşulları ve teknik sorunlar nedeniyle Yunanistan kıyılarına sığınan İran bandıralı petrol tankerinin alıkonulduğu ve geminin taşıdığı petrole ABD'nin talebiyle el konulduğu açıklanmıştı. İran Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Tahran'daki Maslahatgüzarı'na protesto notası verirken Atina'dan yapılan açıklamada ise söz konusu el koyma kararının ABD'nin talebi üzerine gerçekleştiği belirtilmişti. 

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a "İlişkilerimiz üçüncü bir şahsın emriyle ve yanlış hesaplarla engellenmemeli" açıklaması yapılmıştı. İran Devrim Muhafızları ise Basra Körfezi açıklarında 27 Mayıs'ta iki Yunanistan tankerine el koymuştu. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise olaya "korsanlıkla eşdeğer" tepkisi vermişti. (DIŞ HABERLER)