İran, uranyum zenginleştirme oranını yüzde 20 artıracak

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan yapılan açıklamada, İran'ın Fordo nükleer tesisinde geliştirdiği uranyumun saflık oranını yüzde 20 seviyesine çıkarmayı planladığı kaydedildi. Tahran hükümetinin gönderdiği 31 Aralık tarihli bildiride, zenginleştirme faaliyetinin ne zaman başlayacağı belirtilmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran, Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UAEK) Fordo nükleer tesisinde geliştirdiği uranyumun saflık oranını yüzde 20 seviyesine çıkarmayı planladığını bildirdi. İran bu saflıkta uranyum zenginleştirmeyi, 2015 tarihli nükleer anlaşmadan önce gerçekleştirmişti. 

UAEK'den yapılan açıklamada, Tahran hükümetinin 31 Aralık'ta bir bildiri gönderdiği ancak zenginleştirme faaliyetinin ne zaman gerçekleştirileceğinin belirtilmediği kaydedildi.

​ABD’nin 2018’de İran’ın nükleer programıyla ilgili Ortak Kapsamlı Eylem Planı’ndan çekilmesinin ardından Tahran, 2019’da uranyum zenginleştirme ve araştırma çalışmaları ile ilgili taahhütlerini aşamalı olarak çekilme kararını almıştı. İran, geçen yılın ocak ayında bu süreci tamamladığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER/Sputnik)