İran hükümeti, protestoculara destek veren ünlüler için 'gizli komite' kurmuş

Tahran yönetiminin, Amini protestolarına destek veren ünlü isimleri gizlice soruşturmak için bir komite kurduğu ortaya çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran yönetiminin, Mahsa Jîna Amini'nin ölümün ardından başlayan protestolara destek veren ünlüleri 'cezalandırmak' için gizli bir komite kurduğu belirtildi. BBC’nin elde ettiği belgelere göre, 22 Eylül tarihli bir metinde söz konusu komitenin 141 ünlü ismin bulunduğu listeyi Ekonomi Bakanlığı’na gönderdiği görüldü. Bu, protestoların başlamasından yalnızca altı gün sonraya ait bir belge. Komite, bakanlık yetkililerinden, bu ünlü isimlerin vergi beyanlarının kontrol etmesini istiyor.

AB'NİN YAPTIRIM UYGULADIĞI İSİM KOMİTENİN BAŞINDA

Bu listede yer alan ve daha sonra eklenen çok sayıda ünlü isim, temel haklar için başlayan protestolara destek verdikleri için ekonomik yaptırımlar, seyahat yasakları ve gözaltılarla karşılaştı. 

BBC Farsça Servisi’nin elde ettiği belgeler, ünlü isimlerin caydırılması için hükümet kurumlarının koordineli olarak hareket ettiğini gösterdi. Elde edilen 22 Eylül tarihli resmî belge, oluşturulan komitenin ismini “Şöhretliler Görev Timi” olarak açıklıyor. Komitenin başkanı olarak İslami Rehberlik ve Kültür Bakanı Mohammad Mehdi Esmaili'ye işaret ediliyor. Esmaili, Avrupa Birliği tarafından yaptırım kapsamına alınan rejim yöneticileri arasında yer alıyor.

BANKA HESAPLARI DONDURULMUŞ

17 Aralık’ta bir protestocunun idamını kınadığı için iki hafta gözaltına alınan oyuncu Taraneh Alidoosti’nin yanı sıra, yine sinema dünyasından Asghar Farhadi, Pegah Ahangarani, Manijeh Hekmat, Barzou Arjomand ve Shahin Samadpour de protestolara açıkça destek verdi.

Komite bu kişileri ekonomik yaptırım uygulamak için vergi beyanlarını inceleme altına aldı. BBC Farsça Servisi’ne konuşan iki kişi, protestolara destek verdikleri için banka hesaplarının bloke edildiğini doğruladı. ‘Çok Gizli’ ibaresinin yer aldığı 26 Eylül tarihli bir başka belgeden, “Şöhretliler Görev Timi”nin isminin “Şöhretliler Komitesi” olarak değiştirildiği ve kalıcı hale dönüştürüldüğü anlaşılıyor.

SAVCILIKTAN SORUŞTURMA BAŞLATMASI İSTENMİŞ

1 Kasım tarihli üçüncü belgede ise Katar’daki Dünya Kupası öncesi İran futbol takımı oyuncularının olası destek gösterilerinin nasıl ele alınması gerektiği işleniyor. Ünlü oyuncuların mal varlıklarının dondurulması gerektiği ifade ediliyor. Bu belgede aynı zamanda Fatemeh Motamed-Arya isimli ünlü oyuncu hakkında, savcılığa çağrı yapılıyor ve hızlı bir soruşturma başlatılması isteniyor. Motamed-Arya, İslami rejimin, sokak panolarında başörtülü fotoğrafını kullanması sonrası, başörtüsüz bir fotoğrafını sert açıklamalarla birlikte paylaşmıştı.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na (HRANA) göre protestolarda 529 kişi hayatını kaybetti. Dört protestocu ölüm cezasına çarptırıldıktan sonra idam edildi. (BBC Türkçe)

Etiketler BBC İran protesto Amini