İran: Dünyanın en büyük lityum rezervlerinden birini keşfettik

İran, Hamedan bölgesinde ilk defa lityum rezervi bulunduğunu ve rezervde 8.5 milyon ton lityum yer aldığını tahmin ettiklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı, ülkede ilk defa lityum rezervi keşfedildiğini duyurdu. İran devlet kanalına konuşan bakanlık yetkilisi Mohammad Hadi Ahmadi, “İran’da ilk defa Hamedan’da bir lityum rezervi keşfedildi” dedi.

CNBC haber sitesinin aktardığına göre, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı, söz konusu rezervde 8,5 milyon tonluk lityum bulunduğunu düşündüklerini aktardı. Eğer söz konusu rezervde bakanlığın ifade ettiği kadar lityum varsa bu, ülkenin dünyanın en büyük dördüncü lityum rezervine sahip olduğu anlamına geliyor. 

İran hükümeti tarafından yapılan açıklamada da ‘keşfedilen lityum rezervi sayesinde Tahran’ın cep telefonu, dizüstü bilgisayarı ve buna benzer elektrikli araçlarda kullanılan metalin üretilmesiyle ilgili küresel yarışta söz sahibi bir ülke olacağı’ ifade edildi.

EN BÜYÜK LİTYUM REZERVLERİ GÜNEY AMERİKA’DA

Yeni nesil bataryaların üretiminde ana ürünlerden biri olarak kullanılan lityum rezervi açısından 39 milyon tonla Bolivya ilk sırada yer alıyor. Bir diğer Güney Amerika ülkesi Şili 19.9 milyon tonla ikinci sırada bulunurken, Arjantin 12 milyon tonla üçüncü sırada.

ABD’de jeoloji alanında düzenlenen bir araştırma da İran'ın keşfinden önce bütün dünyada lityum rezervinin yaklaşık 89 milyon ton olduğunu göstermişti. İran ise son keşifle birlikte dünyadaki lityum rezervleri listesinde dördüncü sırada yer alacak. Aynı araştırmaya göre, lityum rezervi açısından 7.7 milyon ton ile Avustralya, 6.7 milyon tonla Çin ve 5.9 milyon tonla Hindistan da dünyanın en fazla lityum rezervine sahip ülkesi olarak öne çıkıyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler İran lityum rezerv